NA VRH

KNJIŽNICA

logoknjiznica

Dobro došli u knjižnicu!

Radno vrijeme knjižnice: 8,00 - 19,00 h
Knjižničarka: mr. sc. Zorka Renić
Telefon: 043 247 797
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Školska knjižnica, površine 211 m² knjižničnog i 115,5 m² čitaoničkog prostora, zajednička je za učenike Ekonomske i birotehničke škole, Komercijalne i trgovačke, Medicinske te Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Čitaonički prostor obuhvaća 30 mjesta. U knjižnici se, osim posudbe knjižnične građe, priređuju književni susreti, promocije knjiga, predavanja, projekti, izložbe, kreativne radionice, timska nastava te drugi oblici poticanja čitanja i kulturne i javne djelatnosti.
Ukupni fond četiriju knjižnica iznosi oko 12 000 svezaka, dok Medicinska škola raspolaže fondom od oko 3600 svezaka.


• Brošura “Strategije čitanja”

Brošura Strategije čitanja pripremile su školske knjižičarke Zorka Renić, Ana Sudarević i Gordana Šutej. U brošuri su korištene ilustracije Irene Jukić Pranjić. Objavljena je u srpnju 2023. godine uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Brošura je oblikovana kao svojevrsni kolaž materijala kojima je cilj poučavanje strategija čitanja učenika osnovne i srednje škole. Namijenjen je knjižničarima i ostalim stručnim suradnicima u školi, učiteljima i nastavnicima.

Uvodni tekst ukratko definira strategije čitanja te donosi njihovu podjelu prema relevantnim kriterijima. Slijede praktični primjeri poput scenarija poučavanja i primjera aktivnosti za učenike. Završni je dio brošure preporuka, tj. prijedlog kako uključiti cijelu školu u poučavanje strategija čitanja. Osim toga, brošura sadrži popratne materijale – kartice, provjerna lista, animacije – koji se mogu koristiti tijekom poučavanja ili ih se može umnožiti i podijeliti učenicima. QR kodovi koji se nalaze u brošuri sadrže mrežne materijale koje nije bilo moguće dodati u tiskanu verziju brošure, kao i popise relevantne literature na daljnje usavršavanje.

I na kraju, cijela brošura je dostupan i u mrežnom obliku , kao i svi prilozi koji su prilagođeni za ispis, a nalaze se u mapi dostupnoj na poveznici https://drive.google.com/drive/folders/1PN6FC3IduZP7xhJFDSczA4LK9P6U9jeR?usp=drive_link


• Art terapija

U knjižnici Medicinske škole Bjelovar za učenike je 26. siječnja 2023. održana radionica pod nazivom Art terapija. Voditelj je bio prof. Sandro Toth.
U uvodnom teorijskom dijelu pojasnio je značenje samog pojma te je upoznao učenike s tehnikama i oblicima art terapije koje se mogu primjenjivati. Art terapija koristi se za poboljšanje kognitivnih i motoričkih funkcija, kao i za razvijanje samopouzdanja, samokritičnosti i emocionalne odvažnosti. Također služi i kao pomoć u rješavanju konflikata i reduciranja stresa.
Učenici su imali priliku upoznati se s kategorijama i vježbama koje se koriste u art terapiji, a uz vodstvo prof. Totha i sami su prošli dio vježbi.
Radionica je održana u sklopu školskog projekta MEDart.

art

• Daleka strana svijeta

Susret pod nazivom „Daleka strana svijeta“ održan je u petak, 23. prosinca 2022. u školskoj knjižnici. Bjelovarski novinar i svjetski putnik Vedran Cindrić u svom putopisnom predavanju opisao je svoje avanture s dvomjesečnog putovanja u egzotične krajeve Južne Amerike – Amazone, Perua i Solomonskih otoka. Ovo zanimljivo predavanje slušali su svi učenici prvih razreda Medicinske škole Bjelovar.
cindri

• Tajni vrt

Ples je tiho pjesništvo.
Simonides

Pop-up plesna predstava "Tajni vrt" održana je u Medicinskoj školi Bjelovar 25. listopada 2022. Koncept i koreografiju predstave potpisuju Sabrina Fraternali, Anna Javoran i Irma Unušić. Irma i Anna, profesionalne plesačice suvremenog plesa predstavu su izvele u učionici za učenike Škole. Baveći se pojmom sigurnog mjesta, cilj predstave nalazi se u poticanju svjesnosti i na produbljivanju i promjeni percepcije svakodnevnog prostora kod
mlade publike iznad 14 godina. Putujući školskim učionicama, dolaskom u njihov prostor (umjesto njihovog izmještanja) jasnije se tematizira povezanost pojedinca s njegovom okolinom, njegov odnos prema njoj i načini na koji se nosi sa njenim izazovima. Na ovaj način, također se povećava dostupnost umjetničkog sadržaja za mlade te se kroz pomno osmišljenu formulaciju predstave i postavku prostora (dijeljeno iskustvo) učenici upoznavaju s ne-klasičnim formama izvedbene umjetnosti i suvremenim plesom.
Autorice predstave kroz igre, sjećanja, ilustracije igraju se s konkretnošću i apstraktnošću pojma intimnog, tajnog, sigurnog prostora - ohrabruju na pronalazak i prizivanje Tajnog vrta kad im je potrebno. Tajni vrt je prostor u kojem se može biti ono što jesi, gdje nisi osuđivan, gdje ne ovisiš o drugima, gdje osjećaš slobodu rasti i napredovati. Tekstovi korišteni u predstavi anoniman su materijal koji je nastajao na radionicama s mladima u Gimnaziji Bjelovar, Gimnaziji Cres te Dramskoj školi u Rønne, Danska. U snimanju audio zapisa sudjelovale su polaznice_i dramskog studija Bjelovarskog kazališta.
Dug je put bio od ideje do realizacije pa je tako projekt Tajni vrt započeo na TOUCH/ed umjetničkom laboratoriju na Kliker festivalu u Varaždinu u Hrvatskoj u listopadu 2020. godine u organizaciji Generator Platforme. Tom prilikom oformljen je autorski tim predstave: Anna Javoran, Sabrina Fraternali i Irma Unušić koje nastavljaju s radom na Generator umjetničkoj rezidenciji u Trentu u ljeto 2021. te potom na Island Connect rezidencijama u Cresu (svibanj 2022.) i na otoku Bornholm, u Danskoj (rujan 2022.).


• Svijet oko mene

U školskoj knjižnici Medicinske škole Bjelovar postavljena je izložba fotografija učenice četvrtog razreda Lorete Bocij. Izložba Svijet oko mene otvorena je do 5. studenoga 2022. godine.
Kako sama Loreta kaže, fotografijom se počela baviti još u osnovnoj školi. Krenulo je kao zanimacija poslije nastave, a kasnije je izraslo u pravu ljubav. Brojne nove mogućnosti i prilike otvorene su tijekom srednjoškolskog obrazovanja. U Bjelovaru (posebno u Domu učenika) upoznala je zanimljive i stručne osobe koji su Loreti pomogle i potaknule na bavljenje ovim umjetničkim izričajem.
Motivi autoričinih fotografija uglavnom su vezani uz svijet koji je okružuje, ponajviše za prirodu i životinje. Zamjetno je velik broj krupnih planova, a vidljivo je poznavanje važnih elemenata fotografije kao što je kompozicija, simetrija, perspektiva, kombinacija boja i sl.
Izložba je postavljena u povodu Europske godine mladih i Mjeseca hrvatske knjige 2022. koji je također posvećen mladima. Povod postavljanju izložbe je i mali školski projekt MEDart u kojem se želi istaknuti važnost umjetnosti.
Izložba radova učenika Škole uvijek je poticaj na daljnje stvaralaštvo, stoga želimo Loreti još puno fotografija!

• Luna

Mi dajemo psima naše slobodno vrijeme, raspoloživo mjesto i višak ljubavi. Zauzvrat, psi nam daju sebe cijele – to je najbolja pogodba koju je čovjek ikada sklopio.

M. Facklam

U ponedjeljak 17. listopada 2022. učenici i nastavnici Medicinske škole Bjelovar ponovo su imali priliku vidjeti terapijskog psa Lunu. Prošle školske godine labradorica Luna bila je sa svojom voditeljicom Natašom Brekalo u Školi u dva navrata i u velikoj mjeri oduševila učenike. Učenici zdravstvenih škola svjesni su različitih primjera uspješnoga korištenja terapije potpomognute psima.
Dva razreda (2. a i 3. c) s razrednicama Petrom Kovačević Hruškar i Dubravkom Grganić Rožman tijekom ove školske godine sudjeluju u E-Twinning projektu Igra, učenje i čitanje uz terapijskog psa.1 / 11 |  1 2 3 >  Last ›

Kategorije

Obavijesti
›› Raspored za prvi dan nastave, 4. rujna 2023.
›› Popravni ispiti - jesenski rokovi
›› UPISI - VAŽNO
›› Preporuke za roditelje
›› Međunarodni dan primalja
›› Popis učenika pozvanih na županijsko natjecanje iz latinskog jezika
›› DAN OTVORENIH VRATA VELEUČILIŠTA U BJELOVARU
›› Vježba evakuacije
›› Upisi na fakultete
›› Večer matematike
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature- rujan 2022.
›› Raspored nastave za prvi dan nastave 5. rujna 2022.
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› UPISI - provjera predznanja stranog jezika
›› Natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice- poziv za sjednicu Vijeća roditelja za 23. svibnja 2022.
›› Natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice -poziv za Skup radnika za 23. svibnja 2022.
›› Popis učenika koji su pozvani na županijsko natjecanje iz latinskog jezika- strukovne škole
›› Popis učenika koji su pozvani na županijsko natjecanje iz latinskog jezika- gimnazije
›› Učenice Medicinske škole Bjelovar briljirale na LiDraNu
›› Video o samotestiranju
›› Protokol - COVID potvrde
›› Obavijest o online nastavi - 5.11.2021.
›› Odluka o online nastavi - za sve učenike od 4. - 5.11.2021.
›› Odluka o online nastavi - 4.b, 1.b, 2.d razred
›› Odluka o on-line nastavi za 4.a. razred
›› Konzultacije nastavnika u šk.godini 2021./22.
›› Medicinska škola Bjelovar na Erasmus+ projektu
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature- jesenski rok 2020./2021.
›› Informacije za roditelje - I. polugodište šk.g.2021.-22.
›› Roditeljski sastanci- rujan šk.g.2021.-22.
›› Raspored za 6.rujna 2021.-PRVI DAN NASTAVE
›› Odluka o odabiru izvođača radova- zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponuda-zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponude - zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Odluka o poništenju Javnog poziva - zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Potvrda o položenim ispitima državne mature u ljetnom roku 2020./2021.
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponuda-zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Skupa radnika, 17.6.2021.
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Nastavničkog vijeća, 17.6.2021.
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Vijeća roditelja, 15.6.2021.
›› Nauči, razmjeni i podijeli (LES)- poziv za dostavu prijave za sudjelovanje - mobilnost učenika
›› Odluka o provođenju nastave od 27. svibnja 2021. godine - 1. c. razred
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice Medicinske škole Bjelovar
›› Odluka o provođenju nastave od 3.5.2021.
›› Izbor školskog odbora - nove obavijesti pod rubrikom: ” o školi”
›› Odluka o provođenju nastave od 26.4. - 30.4.2021.
›› Ljubičasti dan
›› Rezultati ankete na daljinu- učenici i nastavnici
›› TJEDAN PSIHOLOGIJE
›› Donacije Medicinske škole Bjelovar
›› Tjedan psihologije u Medicinskoj školi Bjelovar
›› Medicinska škola Bjelovar obilježila Dan škole i Svjetski dan bolesnika
›› DAN CRVENIH HALJINA
›› Postupanje u slučaju potresa
›› Izdavanje potvrda o školovanju
›› ČINIM PRAVU STVAR!
›› Humanitarna akcija prikupljanja dioptrijskih naočala
›› Javna zahvala
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› Obavijest roditeljima o organizaciji nastave i mjerama zaštite povodom početka nastavne godine
›› Raspored za 7.rujna 2020.-prvi dan nastave
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› Rezultati ankete o nastavi na daljinu (učenici)
›› Rezultati ankete o nastavi na daljinu (nastavnici i roditelji )
›› Upisi u prvi razred - šk. god. 2021./2022.
›› Obavijest učenicima
›› Linkovi virtualnih učionica Medicinske škole Bjelovar
›› Linkovi virtualnih učionica Medicinske škole Bjelovar
›› Online nastava od ponedjeljka 16. ožujka 2020.
›› Besplatni podatkovni promet Tele2 za online nastavu
›› Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
›› Upute HZJZ
›› Izgradnja i opremanje Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar
›› Tjedan psihologije u Medicinskoj školi Bjelovar
›› Valerija Turk Presečki - dobitnica Zlatne plakete “Grb Grada Bjelovara”
›› ČESTITKE!
›› Obavijest E- računi
Sadržaj rubrike
›› Dobro došli u knjižnicu!
›› Brošura “Strategije čitanja”
›› Art terapija
›› Daleka strana svijeta
›› Tajni vrt
›› Svijet oko mene
›› Luna
›› Brzo čitanje
›› Čitanje je najbolje učenje
›› Nagrađena učenica
›› Luna u knjižnici
›› Mitska bića iz priča
›› Korak za ples
›› Ad aera
›› Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad
›› Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad
›› Priče za kraj
›› Iskrenost u pisanju
›› Zagrli Marulića
›› Nastavnik kao svjedok povijesti
›› Vilinsko igrišče
›› Snivati zvijezde
›› Za sve su krive bajke
›› Prva bjelovarska mala slobodna knjižnica
›› Godina čitanja
›› Kućica za knjige
›› LOVRAKOVIM STAZAMA DJETINJSTVA
›› KARTA ČITANJA
›› DIKE TER HVALJENJA
›› (NE)OSTVARENE ŽENE
›› Čitaj i ljeti
›› U zagrljaju čitanja
›› Donacija knjiga
›› Mato Lovrak: Bjelovarom, stazama djetinjstva
›› Popis obaveznih i izbornih tekstova za cjelovito čitanje - 1. razred
›› Popis obaveznih i izbornih tekstova za cjelovito čitanje - 2. razred
›› Kako pravilno prati ruke
›› Vjekoslav Maletić: Sigurno liječenje španjolske bolesti
›› Noć knjige 2020.
›› Zvučni zapisi
›› Slagalica
›› Pričam ti priču
›› Izložba na daljinu
›› Virtualna knjižnica
›› Tko se boji kemije još?
›› Učitaj i pročitaj!
›› Deset pjesama
›› Korisne poveznice za maturante
›› The Beatles - mala izložba o liverpulskim bubama
›› Kalendar rada u 2019./2020.
›› Čimbenici procjene vjerodostojnosti
›› Čarolija čitanja
›› Pjesnici su vječno treptanje u svijetu
›› Voda za sve
›› Kviz o povijesti hrvatskog jezika
›› Ljubavna pisma
›› Veliki mali gosti
›› Četvrti razred - lektira
›› Neke stvari ne treba sakriti
›› Mala izložba reprint izdanja
›› E-lektire
›› Pavao Pavličić: Lektira
›› Citiranje
›› Kako koristiti mentalne mape?
›› Savjeti za prezentiranje
›› Priča o Božiću
›› Sveti Nikola
›› IZ PRAVILNIKA
›› Moja putovanja
›› U društvu divova i vila
›› Jedno sjećanje
›› Simbolika jabuke
›› Potraga za pričama