NA VRH

KNJIŽNICA

Novosti

• Tko se boji kemije još?

Izv. prof. dr. sc. Valentina Pavić održala je 31. siječnja u knjižnici Medicinske škole Bjelovar predavanje pod nazivom Tko se boji kemije još?! Predavanje je održano u povodu 60. obljetnice djelovanja i rada škole. Profesorica Pavić završila je Medicinsku školu Bjelovar gdje se školovala za farmaceutskog tehničara. Školovanje je nastavila u Osijeku, a doktorirala je na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Molekularnih bioznanosti. Zaposlena je na Odjelu za biologiju koji je sastavni dio Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Nositeljica je kolegija: Osnovni praktikum opće kemije, Opća i anorganska kemija, Organska kemija; Metodičke vježbe iz kemije; Biomolekule u hrani, Biokemijske osnove djelovanja lijekova i Radiobiologija.

U siječnju 2020. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora.

Uz nastavničke aktivnosti bavi se i znanstveno-istraživačkim radom, a težište njezina zanimanja je na ekološki prihvatljivim sintezama i ekstrakcijama, posebice na unapređenju ekološki prihvatljivih otapala. Ističe da joj je glavni izazov razvoj novih, sintetskih i prirodnih djelotvornih antibiotika, posebice protiv humanih patogena otpornih na sve više lijekova.

Njezina su istraživanja od neprocjenjive važnosti i interesa za cijelu zajednicu, od lokalne do nacionalne razine, a zanimljiva su i korisna i svim gospodarskim subjektima.

U predavanju učenicima, nastavnicima, umirovljenicima i ostalim zainteresiranim Bjelovarčanima, sveučilišna profesorica Pavić govorila je o zabludama o kemiji kao znanosti, o svojim istraživanjima te o povezanosti kemije i ekologije.

Valja spomenuti i da je profesorica Pavić rođena u poznatoj bjelovarskoj obitelji Rajković, a i sama je majka trojice sinova.

Za kraj možemo reći da smo neizmjerno ponosni što je profesorica Pavić bila učenica Medicinske škole Bjelovar. Škola želi uspostaviti trajnu vezu sa svojim bivšim učenicima i informirati ih o razvojnim planovima i programima te uključiti sve one koji žele pomoći daljnjem razvoju škole, što je i jedan od ciljeva škole kao centra kompetentnosti.
valentina
valentina1

• Učitaj i pročitaj!

Pod mentorskim vodstvom profesorice hrvatskog jezika Ive Ban učenici 1. C razreda napisali su prikaze za naslove knjiga koje su pročitali. Knjige su odabrali po preporuci ili po svom nahođenju. Dio prikaza knjižničarka mr. sc. Zorka Renić oblikovala je u publikaciju koja je dostupna na internetskoj stranici Medicinske škole Bjelovar. Pozivamo vas da pročitate njihove osvrte i odaberete barem jednu knjigu!
preporuk

• Deset pjesama

Autorski projekt bjelovarskog kazališnog i filmskog glumca Ivana Ožegovića, izvedba monodrame „10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“ održana je 29. listopada 2019. za stotinjak učenika Medicinske škole Bjelovar. Ovom se predstavom Ivan Ožegović dokazao kao odličan glumac, ali i scenarist, redatelj i producent.
Riječ je o monodrami o muškarcu koji prolazi kroz različite životne faze, a pjesme koje sluša veže uz situacije i djevojke u koje je zaljubljen. Ivan duhovito i pametno progovara o odrastanju, djevojkama, glazbi, ljubavi i prijateljstvu, ali i o vječnoj potrebi ljudi za pripadanjem i pronalaženjem vlastitog identiteta.
Budući da predstava govori o rock-supkulturi te normama, vrijednostima i obrascima ponašanja pripadnika ove supkulture, bila je bliska mladima.
Predstava je organizirana u povodu državne manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“ koja je ove godine posvećena glazbi.

Zorka Renić
Iva Ban
deset

• The Beatles - mala izložba o liverpulskim bubama

Knjižnica Medicinske škole Bjelovar i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga. Moto je ovogodišnje manifestacije „U ritmu čitanja”. Glazba kao tema manifestacije odabrana je u godini 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga. Glazba, čitanje i pisanje isprepliću se na razne načine.
mjesec


• Kalendar rada u 2019./2020.

skolski_kalendar_2019_2020_Bjelovarsko-_bilogorska_zupanija.pdf

• Čarolija čitanja

Državna manifestacija Noć knjige već osmu godinu zaredom tematizira knjigu te popularizira i promovira čitanje. Obilježava se 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.
Ne postoji bolji način obilježavanja Svjetskog dana knjige nego – čitanjem i crtanjem! Vrijedne učenice Medicinske škole odvojile su dio svoga slobodnog vremena (podsjetimo: praznici su), odabrale svoje omiljene priče i čitale (a dio njih govorio i napamet) djeci u Gradskom vrtiću Bjelovar. Prisjetili smo se brojnih poznatih i nepoznatih likova, omiljenih priča i bajki. Nakon čitanja i razgovora uslijedila je aktivnost crtanja velikog zajedničkog crteža.
Zahvalni smo odgojiteljicama Marini, Snježani i Aniti, ali i stručnoj službi Gradskog vrtića Bjelovar na odličnoj suradnji i sudjelovanju!
noc knjige

• Pjesnici su vječno treptanje u svijetu

Otpisani primjerak Šimićeve zbirke pjesama poslužio nam je za radionicu „blackout poezije“. Ova poezija zapravo je spoj teksta i slike i nastaje tako da autor u nekom već postojećem tekstu izdvoji riječi koje će činiti njegovu pjesmu, a ostatak zacrni ili oboji. Svoju su poeziju stvarali učenici 3. D razreda na radionici koja je održana 29. ožujka. Voditeljice radionice bile su Zorka Renić i Iva Ban koje su željele potaknuti učenike na čitanje i pisanje poezije, ali i likovno izražavanje. Poticaj za radionicu bilo je i obilježavanje Svjetskog dana poezije.
Dio radova možete pogledati na postavljenoj izložbi u školi!1 / 3 |  1 2 3 > 

Kategorije

Obavijesti
Sadržaj rubrike