NA VRH

Kategorije

RASPORED ZVONJENJA
KORISNI LINKOVI
ZANIMLJIVOSTI

AKTIVNOSTI

dan setrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

Ispiši
dansestrinstva4 dansestrinstva4dansestrinstva5dansestrinstva6

Medicinska škola Bjelovar › aktivnosti › meunarodni-dan-sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva svake se godine obilježava 12. svibnja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820. – 1910.), utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Florence Nightingale bila je engleska bolničarka čiji se rad posebno istaknuo za vrijeme Krimskog rata. Na početku rata došlo je do izuzetno teškog stanja u britanskim vojnim lazaretima gdje je smrtnost bila veća od 50%. Tada je Florence Nightingale imenovana upraviteljicom ženske pomoćne službe u kojoj je bilo 38 sestara. Svojim organizacijskim sposobnostima i prethodno stečenim znanjem, iskustvom i odlučnošću uvelike je uspjela poboljšati zdravstvene prilike u vojsci tako da je smrtnost pala na samo 2%. Povratkom s bojišta posvetila se obrazovanju žena za pružanje zdravstvene njege bolesnima, a 1860. godine u Londonu je otvorila prvu školu za medicinske sestre.
Stoga su učenici i strukovne nastavnice Medicinske škole Bjelovar u petak 11. svibnja odlučili obilježiti navedeni datum nastojeći bar malo oživjeti povijest sestrinstva. Organizirali su mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi svim zainteresiranima u „retro ambulanti“. Ondje je bio izložen inventar, instrumenti i pribor koji su medicinske sestre u prošlosti koristile za svakodnevne radne aktivnosti, a učenici su bili odjeveni u uniforme koje su bile u uporabi 60-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Svi su se prisutni složili kako je bilo lijepo i nadasve zanimljivo oživjeti povijest, a svima koji su nam u tome pomogli posudbom uniformi i predmeta, zahvaljujemo.
dansestrinstva3