NA VRH

Kategorije

RASPORED ZVONJENJA
KORISNI LINKOVI
ZANIMLJIVOSTI

AKTIVNOSTI

Predavanja i radionica:  Stres kod adolescenata i disanjem protiv stresa

Ispiši
stres3 stres5 stres4 stres6

Medicinska škola Bjelovar › aktivnosti › predavanja-i-radionica-stres-kod-adolescenata-i-disanjem-protiv-stresa

stres2
Učenice 4.razreda Medicinske škole Bjelovar provode radionice u školi
Tema predavanja i radionica je: Stres kod adolescenata i disanjem protiv stresa

Učenice Anamaria Jukić, Paula Piršljin i Ana Spahija educiraju učenike naše Škole o tome što je stres, koji su uzročnici stresa tzv. stresori koji se najčešće pojavljuju kod adolescenata, koji su psihosomatski simptomi stresa, te kako se nositi sa stresom.
Stanje stresa prepoznaje se na temelju emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija pojedinca. Naše tijelo reagira na situaciju ovisno o tome kako je mozak interpretira pa na istu situaciju netko može reagirati stresno, a drugi ne. Što je osoba starija i ima više iskustva, znanja i mehanizama suočavanja, manja će biti reakcija na određenu situaciju.
Adekvatni načini kojima si mogu učenici pomoći da umanje negativne posljedice stresa jesu između ostalog i različite tehnike relaksacije.
Učenicima su prikazane vježbe disanja . Način na koji dišemo ima direktan utjecaj na razinu tenzije koju nosimo u tijelu i može smanjiti simptome uznemirenosti. Kada smo smireni dišemo sporije, jer organizmu nije potrebna dodatna energija. Kada smo pod stresom dišemo ubrzano i uglavnom gornjim dijelom grudi.
Učenica Paula Piršljin podučila je učenike ispravnom disanju kad su pod utjecajem stresa. Pravila za ispravno disanje su jednostavna: produžen udah relaksira, produžen izdah relaksira. To su učinkoviti načini ublažavanja anksioznosti i panike.
Kroz smijeh i dobru zabavu na radionici učenici su se opustili, te naučili kako si pomoći i kako disati kad su pod stresom. Prije samih vježbi disanja učenicima su podijeljene i ankete o stresu. Pomoću rezultata u anketama mogli su si osvijestiti koliko su podložni stresnim reakcijama u pojedinim situacijama.
Osim anketa koje su bile dio radionice, 150 učenika naše škole popunilo je anketu o stresu kod adolescenata.
Svoj rad i rezultate ankete učenice će prezentirati na smotri zdravstvenih škola E-medica, u Tuheljskim Toplicama koja će se održati u veljači 2018. godine.
Voditeljica učenika: Marina Pavić, prof.
školska psihologinja