NA VRH

Kategorije

RASPORED ZVONJENJA
KORISNI LINKOVI
ZANIMLJIVOSTI

AKTIVNOSTI

RADIONICA IZUMITELJ - MOJ SUPERJUNAK

Ispiši

Medicinska škola Bjelovar › aktivnosti › radionica-izumitelj-moj-superjunak

U Medicinskoj školi Bjelovar organizirana je strip radionica „Izumitelj – moj superjunak“ koja se održala u dva termina, 6. i 13. studenoga 2017.
Voditeljica radionice bila je svjetski poznata, priznata i nagrađivana autorica stripa i animiranih filmova Irena Jukić Pranjić o kojoj svakako više pročitajte na njezinom blogu. http://irenajukicpranjic.blogspot.hr/p/nastupi.html?view=classic)

Irena je učenike upoznala s osnovama izrade stripa - kako od ideje preko skica doći do scenarija i kadriranja. Uslijedilo je upoznavanje s materijalima, priborom za izradu stripa, od olovke, tuširanja do kolora. Zadnja faza u procesu su tehnike izrade stripa koje obuhvaćaju finalizaciju odnosno objavljivanje. Vrsna poznavateljica stripa i autorica serijala “Strip u Hrvatskoj” koji možete gledati na Trećem programu HRT, Irena Jukić Pranjić, govorila je i o osnovama stripa kao devete umjetnosti i ukazala na nekoliko vrhunskih djela i autora hrvatskog stripa. Uz to što posjeduje bogato teorijsko znanje, Irena se pokazala i odličnom metodičarkom koja je učenike motivirala, zainteresirala i potaknula na izradu vlastitih stripova.
Budući da su učenici trebali istražiti dostupne izvore o izumiteljima koji su ostavili traga u svjetskoj povijesti i koji su preuzeli uloge superjunaka u stripovima učenika, radionica je održana u školskoj knjižnici. Oblikovali su priču koju su trebali razraditi u povezane “kadrove“ i tekst djelomično transponirati u likovni jezik. Odabrali su priče o izumima električne struje, automobila, telefona i ostalih izuma bez kojih bi današnji svijet bio nezamisliv. Radionica je problematizirala i teme vezane uz intelektualna i autorska prava koje u ovo digitalno doba imaju nove dimenzije i sve veće značenje. Zanimljivo je napomenuti da je strip kojem se nekad spočitavalo da „djecu kvari i odvlači od kvalitetnog čitanja“ postao važna metoda poticanja čitanja.
Strip se pokazao velikim izazovom, a učenici su osvijestili koliko je vještine, znanja, talenta, strpljenja i vremena potrebno za izradu samo jedne table stripa.
Po završetku radionice rezultat će biti stripovi nekolicine sudionika koje ćemo uputiti na natječaj i napraviti malu izložbu u školskim prostorima.
Vjerujem da će ova radionica za učenike biti radionica za pamćenje, drugačija od uobičajenog načina rada u školi! Za kraj spomenimo još dva važna povoda održavanja radionica. One su jedna od aktivnosti kojom se u školi obilježava Mjesec hrvatske knjige te Svjetski dan izumitelja.
Zorka Renić