NA VRH

Kategorije

RASPORED ZVONJENJA
KORISNI LINKOVI
ZANIMLJIVOSTI

AKTIVNOSTI

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Ispiši
down7

Medicinska škola Bjelovar › aktivnosti › svjetski-dan-osoba-s-down-sindromom

Svake godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.
Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška na 21. paru kromosoma gdje se umjesto dva nalaze tri kromosoma. Ujedinjeni narodi (UN) donijeli su odluku kojom se 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom upravo zbog simboličkog značaja datuma jer osobe s Downovim sindromom na 21. kromosomskom paru imaju tri kromosoma.
down

Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti, razumijevanja i podrške kako bi se poboljšao položaj osoba s Downovim sindromom u društvu, a samim time i kvaliteta njihova života.
Simbol Dana sindroma Down su šarene rasparene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška osobama s Downovim sindromom pri njihovu integriranju u društvo.
U obilježavanju ovog dana učenice 4. a razreda Vana Žegerc, Tajana Kump, Ana Sobota i Ivana Kovačević pripremile su i održale predavanje pod nazivom “Down sindrom i predrasude” svim zainteresiranim učenicima škole čime su željele upoznati buduće zdravstvene djelatnike s ovim poremećajem i potaknuti ih na veće poštivanje prava osoba s Downovim sindromom. Nošenjem šarenih rasparenih čarapa podršku su iskazali i svi ostali učenici i nastavnici naše škole.