NA VRH

KNJIŽNICA

Novosti

• Priče za kraj

Zadnji dan ovog polugodišta, u četvrtak, 23. prosinca 2021. u školskoj knjižnici održat će se književni susret sa Zdenkom Mijom Brebrić. Najbolji je to način da završimo Godinu čitanja, ali i potaknemo na nastavak aktivnosti i sljedeće godine. Stručna suradnica pedagoginja u I. osnovnoj školi Bjelovar, dr. sc. Zdenka Mija Brebrić uspješno je spojila znanstvenu i književnu karijeru. Objavila je brojne stručne i znanstvene članke, ali i tri knjige priča. Objavljivala je i u zbornicima te je s velikim uspjehom sudjelovala na međunarodnim natječajima. Jedna je od njezinih nagrađenih priča Svileni i kososvila koju možete poslušati na njezinom Youtube kanalu.
U izdanju ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar objavljena je njezina zadnja knjiga priča Krešo u doba korone u kojoj aktualizira temu života i problema učenika u vrijeme pandemije. Učenici Medicinske škole Bjelovar imat će priliku čuti pripovijedanje autorice koje se već višekratno pokazalo kao vrhunski doživljaj.• Iskrenost u pisanju

U ponedjeljak 6. prosinca 2021. u knjižnici Medicinske škole Bjelovar održan je virtualni književni susret s Ivanom Šojat, a voditeljice su bile učenice 3. c razreda Sara i Tara Laktaš. Književni susret s Ivanom Šojat jedna je od brojnih aktivnosti koje su organizirane u Medicinskoj školi Bjelovar u povodu obilježavanja Godine čitanja


• Zagrli Marulića

Ove godine obilježavamo 500 godina od objave „Judite“ Marka Marulića, prve autorske knjige na hrvatskome jeziku zbog koje je Marulić nazvan „ocem hrvatske književnosti“. Dovršena je 1501., a tiskana 1521. godine u Veneciji. Marulić je temu preuzeo iz Starog zavjeta, a djelo govori o udovici Juditi koja spašava rodni grad Betuliju, ubivši asirskog vojskovođu Holoferna. Ovim je epom Marulić svojim sugrađanima Splićanima želio poručiti da se samo vjerom i hrabrošću mogu suprotstaviti moćnoj turskoj sili koja im je prijetila.

Kako bi o važnosti ovoga djela više mogla čuti i šira javnost, Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 2021. godine Godinom Marka Marulića, a obilježavat će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022.

U zajedničkoj knjižnici naših četiriju škola knjižničarke Medicinske te Ekonomske i birotehničke škole vrlo su se brzo dogovorile na koji će način početi s obilježavanjem ove, za hrvatsku kulturu, bitne obljetnice. Zajedničkim snagama izradile su digitalne materijale za učenike te edukativni kviz o Maruliću. U školskoj su knjižnici pripremile izložbu, na kojoj je najzanimljiviji izložak skulptura Marulića u prirodnoj veličini, izrađena od kartona. Izložba je bila postavljena od svibnja do kraja rujna 2021.

Niz je aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici, a projekt je predstavljen i na stručnim skupovima knjižničara.

• Nastavnik kao svjedok povijesti

Medicinska škola Bjelovar svake godine organizira program u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine, bez obzira na važnu tridesetu obljetnicu, obilježavanje bilo usklađeno s epidemiološkim mjerama. Bio je to mali program za trajna sjećanja.
Vukovar je simbol velikih vrijednosti poput slobode, čovječnosti, istine, humanosti i domoljublja i sazdan je od brojnih priča pojedinaca. Ovih dana, kada se prisjećamo žrtve i stradanja grada Vukovara, najbolji je način da održimo sjećanja priča. Priču o Vukovaru, obiteljskim stradanjima, ali i nadi i obnovi Vukovara ispričala je učenicima Medicinske škole Bjelovar profesorica povijesti Valerija Turk Presečki. Susret je održan u školskoj knjižnici 16. studenoga 2021.
Valerija Turk Presečki u svom je emotivnom svjedočenju povezala tugu, ponos i hrabrost, što je kod učenika izazvalo lavinu emocija. Valerija je ispreprela priče o svom odrastanju u ratnom okruženju, plovidbi Dunavom, muzeju, odlasku iz Vukovara, boravku u Dugoj Uvali, gimnazijskim danima u Bjelovaru, jednom pismu, važnosti obiteljskih fotografija… Istovremeno je ukazala i na neke od svevremenih životnih mudrosti važnih za mlade ljude u formativnim godinama kao što su obrazovanje, suočavanje s poteškoćama, pozitivni stavovi te je dokazala da i iz najtežih situacija postoji izlaz.

Učenici su imali priliku napisati svoje impresije i evo što je napisala jedna učenica:

Današnje predavanje me se dojmilo. Rekla bih da je predavanje bilo vrlo emotivno, prikazali ste nam svoju drugu stranu, svoju ranjivost i u jednu ruku hrabrost jer ste sa 16 godina prošli kroz ono što mi ne možemo ni zamisliti.

Za kraj možemo reći da je to bio sat povijesti za pamćenje!

naslovnica
• Vilinsko igrišče

U subotu 5. studenoga u Krapini je održan stručni skup Dan bajki i priča. Tom prigodom predstavljen je zbornik „Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja“ u kojem su prikupljeni radovi s područja cijele Hrvatske. Nakon virtualnog izdanja, ova vrijedna publikacija u izdanju Hrvatskog knjižničarskog društva i Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije objavljena je i u tiskanom obliku. O knjizi su govorile recenzentica dr. sc. Dijana Zalar i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, dr. sc. Dijana Machala, koje su se predstavljanju zbornika pridružile virtualno. Uživo su o zborniku govorile urednice Danica Leštek, Ines Krušelj-Vidas i Zorka Renić.
Zbornik je bogato ilustriran, a među zastupljenim likovnim radovima dva su rada učenica Medicinske škole Bjelovar, Sare Laktaš i Maje Deželić.
U zborniku se nalazi narodna priča bjelovarskoga kraja - “Vilinsko kolo” koju je prepričala Rajna Gatalica.
Dan bajki ima i svoju mrežnu stranicu na kojoj je moguće poslušati i zvučne zapise priča, legendi i bajki.


alex
• Snivati zvijezde

Snivati zvijezde

U izdanju Medicinske škole Bjelovar izišla je brošura u kojoj su sakupljene pjesme učenice trećeg razreda, Alexandre Trojke. Alexandra je učenica koja je već pokazala svoju darovitost budući da je prošle godine bila predložena za državnu razinu smotre LiDraNo. Brošura Snivati zvijezde nastala je kao poticaj za njezino daljnje stvaralaštvo. Povod objavljivanja je i obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja.

O Alexandrinu mladenačkom zanosu, važnosti umjetnosti u srednjoškolskim danima, temama i glavnim karakteristikama njezine poezije odličan tekst napisao je profesor Siniša Krpan. Iz njegova teksta Pjesnikinja u nastajanju, koji je poslužio kao uvod u brošuru, izdvojili smo nekoliko glavnih misli.

“Njena poezija funkcionira u dihotomijama svjetlo – tama, ljubav – emocije, kiša – magla, vrijeme – čekanje, navodeći čitatelja da i sam unutar sebe pokuša pronaći ove konstante kako bi u ovom krajnje nemirnom i stalnoj promjeni podložnom svijetu pronašao sidrište koje neće dozvoliti prevelike odmake i lutanja s one staze koja je usmjerena prema iskrenim i dobrim ciljevima. Sklonost i okretanje prema ljepoti u tome nam nesumnjivo može pomoći, kako bismo uz poeziju poput Alexandrine svoje intimne trenutke proveli ispunjeno i smisleno, nadajući se da će se njezin pjesnički dar i dalje razvijati i da niti njezina ozbiljna spisateljska afirmacija ne mora biti nešto nedostižno. Uostalom, jedno od temeljnih čovjekovih prava je da ima svoje snove, osobito kada se ti snovi sanjaju otvorenih očiju.”

Na kraju valja spomenuti da je velik doprinos u objavljivanju brošure svojim grafičkim oblikovanjem dao i Krešimir Ivanček.
alexandra

• Za sve su krive bajke

nada3
Književni susret s Nadom Crnogorac održan je u knjižnici Medicinske škole Bjelovar 25. listopada 2021. Povod za druženje bilo je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja. Ove su godine aktivnosti Mjeseca hrvatske knjige vezane za poticanje čitanja djela hrvatskih autora.
Nada Crnogorac profesorica je hrvatskoga jezika u mirovini. Najveći dio svog radnog vijeka provela je u Medicinskoj školi Bjelovar i bila je omiljena profesorica koja je s učenicima postizala vrhunske rezultate, posebno na smotrama LiDraNo. Velik broj učenika pamti njezine originalne nastavne sate, a kolegama nastavnicima uzor je i nadahnuće.
Uz nastavni rad, Nada Crnogorac ostvarila je vrhunske rezultate u spisateljskom radu. Objavila je dvije zbirke poezije, Otvorena vrata i Jedrenjak kapetana Kuke te zbirku priča Vrijeme promatranja, a njezini se radovi mogu pročitati i u književnim časopisima i zbornicima te slušati u radijskim emisijama. Zbirka priča Vrijeme promatranja objavljena je u nakladničkoj kući Disput koja je poznata po objavljivanju vrhunskih autora. Dvadesetak objavljenih priča povezuje svojevrsna poetska nota, „oko za detalj“ i želja da se prikaže i razotkrije „običan život“.

Dio njezina bogatog stvaralaštva predstavljen je učenicima Medicinske škole kroz čitanje priča, kazivanje poezije i razgovor. Poseban je doživljaj svakog književnog susreta čitanje, a autorica je pročitala priču Za sve su krive bajke i pjesmu Potreba. Svojim osebujnim interpretacijama književni susret obogatila je učenica drugog razreda Kristina Tomić.
Razgovor s profesoricom Crnogorac bio je iznimno zanimljiv, a učenike i goste koji su prisustvovali susretu zanimalo je imaju li naslovi njezinih djela simboličko značenje, zašto piše poeziju i priče te koje joj je najdraže djelo. Nada Crnogorac govorila je i o tome koliko je njezin rad s mladima utjecao na odabir tema, ali i na način pisanja.

Književni susret vodile su učenice drugog razreda Medicinske škole Bjelovar, Kristina Tomić i Katarina Šatović.

Ako želite saznati za što su krive bajke iz naslova, pozivamo vas da posjetite knjižnicu te posudite i pročitate priče i pjesme Nade Crnogorac.3 / 9 |  < 1 2 3 4 5 >  Last ›

Kategorije

Obavijesti
›› Raspored za prvi dan nastave, 4. rujna 2023.
›› Popravni ispiti - jesenski rokovi
›› UPISI - VAŽNO
›› Preporuke za roditelje
›› Međunarodni dan primalja
›› Popis učenika pozvanih na županijsko natjecanje iz latinskog jezika
›› DAN OTVORENIH VRATA VELEUČILIŠTA U BJELOVARU
›› Vježba evakuacije
›› Upisi na fakultete
›› Večer matematike
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature- rujan 2022.
›› Raspored nastave za prvi dan nastave 5. rujna 2022.
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› UPISI - provjera predznanja stranog jezika
›› Natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice- poziv za sjednicu Vijeća roditelja za 23. svibnja 2022.
›› Natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice -poziv za Skup radnika za 23. svibnja 2022.
›› Popis učenika koji su pozvani na županijsko natjecanje iz latinskog jezika- strukovne škole
›› Popis učenika koji su pozvani na županijsko natjecanje iz latinskog jezika- gimnazije
›› Učenice Medicinske škole Bjelovar briljirale na LiDraNu
›› Video o samotestiranju
›› Protokol - COVID potvrde
›› Obavijest o online nastavi - 5.11.2021.
›› Odluka o online nastavi - za sve učenike od 4. - 5.11.2021.
›› Odluka o online nastavi - 4.b, 1.b, 2.d razred
›› Odluka o on-line nastavi za 4.a. razred
›› Konzultacije nastavnika u šk.godini 2021./22.
›› Medicinska škola Bjelovar na Erasmus+ projektu
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature- jesenski rok 2020./2021.
›› Informacije za roditelje - I. polugodište šk.g.2021.-22.
›› Roditeljski sastanci- rujan šk.g.2021.-22.
›› Raspored za 6.rujna 2021.-PRVI DAN NASTAVE
›› Odluka o odabiru izvođača radova- zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponuda-zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponude - zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Odluka o poništenju Javnog poziva - zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Potvrda o položenim ispitima državne mature u ljetnom roku 2020./2021.
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponuda-zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Skupa radnika, 17.6.2021.
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Nastavničkog vijeća, 17.6.2021.
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Vijeća roditelja, 15.6.2021.
›› Nauči, razmjeni i podijeli (LES)- poziv za dostavu prijave za sudjelovanje - mobilnost učenika
›› Odluka o provođenju nastave od 27. svibnja 2021. godine - 1. c. razred
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice Medicinske škole Bjelovar
›› Odluka o provođenju nastave od 3.5.2021.
›› Izbor školskog odbora - nove obavijesti pod rubrikom: ” o školi”
›› Odluka o provođenju nastave od 26.4. - 30.4.2021.
›› Ljubičasti dan
›› Rezultati ankete na daljinu- učenici i nastavnici
›› TJEDAN PSIHOLOGIJE
›› Donacije Medicinske škole Bjelovar
›› Tjedan psihologije u Medicinskoj školi Bjelovar
›› Medicinska škola Bjelovar obilježila Dan škole i Svjetski dan bolesnika
›› DAN CRVENIH HALJINA
›› Postupanje u slučaju potresa
›› Izdavanje potvrda o školovanju
›› ČINIM PRAVU STVAR!
›› Humanitarna akcija prikupljanja dioptrijskih naočala
›› Javna zahvala
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› Obavijest roditeljima o organizaciji nastave i mjerama zaštite povodom početka nastavne godine
›› Raspored za 7.rujna 2020.-prvi dan nastave
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› Rezultati ankete o nastavi na daljinu (učenici)
›› Rezultati ankete o nastavi na daljinu (nastavnici i roditelji )
›› Upisi u prvi razred - šk. god. 2021./2022.
›› Obavijest učenicima
›› Linkovi virtualnih učionica Medicinske škole Bjelovar
›› Linkovi virtualnih učionica Medicinske škole Bjelovar
›› Online nastava od ponedjeljka 16. ožujka 2020.
›› Besplatni podatkovni promet Tele2 za online nastavu
›› Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
›› Upute HZJZ
›› Izgradnja i opremanje Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar
›› Tjedan psihologije u Medicinskoj školi Bjelovar
›› Valerija Turk Presečki - dobitnica Zlatne plakete “Grb Grada Bjelovara”
›› ČESTITKE!
›› Obavijest E- računi
Sadržaj rubrike
›› Dobro došli u knjižnicu!
›› Brošura “Strategije čitanja”
›› Art terapija
›› Daleka strana svijeta
›› Tajni vrt
›› Svijet oko mene
›› Luna
›› Brzo čitanje
›› Čitanje je najbolje učenje
›› Nagrađena učenica
›› Luna u knjižnici
›› Mitska bića iz priča
›› Korak za ples
›› Ad aera
›› Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad
›› Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad
›› Priče za kraj
›› Iskrenost u pisanju
›› Zagrli Marulića
›› Nastavnik kao svjedok povijesti
›› Vilinsko igrišče
›› Snivati zvijezde
›› Za sve su krive bajke
›› Prva bjelovarska mala slobodna knjižnica
›› Godina čitanja
›› Kućica za knjige
›› LOVRAKOVIM STAZAMA DJETINJSTVA
›› KARTA ČITANJA
›› DIKE TER HVALJENJA
›› (NE)OSTVARENE ŽENE
›› Čitaj i ljeti
›› U zagrljaju čitanja
›› Donacija knjiga
›› Mato Lovrak: Bjelovarom, stazama djetinjstva
›› Popis obaveznih i izbornih tekstova za cjelovito čitanje - 1. razred
›› Popis obaveznih i izbornih tekstova za cjelovito čitanje - 2. razred
›› Kako pravilno prati ruke
›› Vjekoslav Maletić: Sigurno liječenje španjolske bolesti
›› Noć knjige 2020.
›› Zvučni zapisi
›› Slagalica
›› Pričam ti priču
›› Izložba na daljinu
›› Virtualna knjižnica
›› Tko se boji kemije još?
›› Učitaj i pročitaj!
›› Deset pjesama
›› Korisne poveznice za maturante
›› The Beatles - mala izložba o liverpulskim bubama
›› Kalendar rada u 2019./2020.
›› Čimbenici procjene vjerodostojnosti
›› Čarolija čitanja
›› Pjesnici su vječno treptanje u svijetu
›› Voda za sve
›› Kviz o povijesti hrvatskog jezika
›› Ljubavna pisma
›› Veliki mali gosti
›› Četvrti razred - lektira
›› Neke stvari ne treba sakriti
›› Mala izložba reprint izdanja
›› E-lektire
›› Pavao Pavličić: Lektira
›› Citiranje
›› Kako koristiti mentalne mape?
›› Savjeti za prezentiranje
›› Priča o Božiću
›› Sveti Nikola
›› IZ PRAVILNIKA
›› Moja putovanja
›› U društvu divova i vila
›› Jedno sjećanje
›› Simbolika jabuke
›› Potraga za pričama