NA VRH

KNJIŽNICA

• Brzo čitanje

U povodu Mjeseca hrvatske knjige i Europske godine mladih u knjižnici Medicinske škole Bjelovar organizirana je radionica “Brzo čitanje” koja je održana 20. listopada 2022. Voditeljica ove iznimno zanimljive radionice bila je mr. Branka Biketa Caktaš, pedagoginja u Dječjem vrtiću Ciciban. Budući da Branka vodi i certificirani tečaj brzog čitanja, vješto je pokazala učenicima nekoliko osnovnih vještina i tehnika brzog čitanja, ali i općenito ukazala na važnost razvijanja čitateljskih kompetencija.
Istaknula je da se vrijeme koje se uloži u vježbanje i odabir kvalitetnih vještina, tehnika i strategija čitanja vraća dvostruko. Tehnikama brzog čitanja razvija se koncentracija, a one pomažu i pri lakšem i bržem memoriranju informacija pri čitanju, razumijevanju pročitanog teksta te shvaćanju općeg smisla informacija. Uz već poznate metode BrainGyma i Mindfulnessa, voditeljica radionice ukazala je i na vježbe skeniranja, pilotskog treninga i sl.
Vjerujemo da će učenici koji su sudjelovali u radionici bit zainteresirani za daljnje razvijanja čitalačkih vještina.

Zaključno se može reći da je razvoj vještina čitanja jedan od temeljnih ciljeva obrazovnih sustava, a nije pretjerano reći kako su razvijene vještine čitanja ključ uspješnog funkcioniranja u suvremenom okruženju.

• Čitanje je najbolje učenje

Citat slavnog ruskog pisca A. S. Puškina “Čitanje je najbolje učenje” bio je polazište likovne radionice koje su organizirale knjižničarke Medicinske škole i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru. Cilj je radionice oslikati klupu koja se nalazi uz kućicu za knjige. Učenice su odlučile ispisati svoje omiljene citate o knjigama i čitanju, a voditelj ove radionice bio je Sandro Toth.
Radionica je organizirana 3. listopada 2022. godine, a poticaj je bio obilježavanje Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) prilika je za školske knjižničare da ukažu na važnost školskih knjižnica i proslave sve što one predstavljaju. Tema za 2022. godinu je Čitanje za svjetski mir i sklad.

• Nagrađena učenica

Društvo profesora hrvatskoga jezika u Godini Marka Marulića, koja se obilježava od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine, raspisalo je za sve škole u Republici Hrvatskoj nagradni natječaj Svevremena Marulova Judita. Povod natječaju bilo je obilježavanje 500. obljetnice objavljivanja prve hrvatske tiskane iz 1521. godine. Na natječaj su se mogli prijaviti učenici osnovnih i srednjih škola iz Republike Hrvatske, i to u trima kategorijama: likovnoj, literarnoj i kategoriji kratkoga filma.
Likovni rad učenice 3. c razreda Medicinske škole Bjelovar Sare Laktaš osvojio je prvu nagradu. Čestitke Sari!!!! Mentorica učenici bila je školska knjižničarka Zorka Renić.

• Luna u knjižnici

Tko god ima kućnog ljubimca, svjestan je kako životinje umirujuće i terapijski djeluju na ljude. No, postoje psi kojima je terapijski rad zapravo posao. Kakvi su to psi te koja je njihova uloga i funkcija, doznali smo od Lune, terapijskog psa, i njezine stručne voditeljica, Nataše Brekalo koje smo imali čast ugostiti u knjižnici Medicinske škole Bjelovar.

Doznali smo da psi pomagači prolaze specifičnu dresuru, odnosno obuku i pomažu ljudima kojima je to potrebno ili stručnjacima, pa tako i zdravstvenim djelatnicima. S obzirom na neke sklonosti i sposobnosti koje se utvrđuju specifičnim procjenama, pas postaje terapijski, rehabilitacijski ili pas vodič.

Nataša nam je govorila i o značajnoj ustanovi za obuku pasa pomagača, Centru za rehabilitaciju Silver, iz koje je i došla i Luna.

Na kraju je stručna voditeljica, Nataša Brekalo, učenicima i nastavnicima škole ukazala na najčešće pogreške koje radimo. Najvažnije je da znamo da terapijskom psu s oznakom na javnom mjestu ne bismo smjeli prilaziti i s njim ulaziti u kontakt kako ga ne bismo omeli u radu.
Ova je aktivnost bila samo jedna u nizu aktivnosti Medicinske škole Bjelovar u okviru obilježavanja Noći knjige. Tema Noći knjige 2022. bila je sloboda, a terapijski psi i psi vodiči značajno doprinose prostoru slobode.

• Mitska bića iz priča


„Bajka je poetičnija, a predaja povjesnija.” (Jakob Grimm)

Zanimljivo predavanje naziva Mitska bića iz priča održala je u knjižnici Medicinske škole Bjelovar Ines Meštrić, mag. educ. philol. croat. et mag. bibl. Ines je učenicima pričala o važnosti usmene književnosti, narodnim predajama te o sličnosti i razlikama, ali i bogatstvu mitologije Bilogore i Podravine. Govorila je o pojedinim mitskim bićima i praznovjerjima vezanim uz njih. Bojite li se još uvijek Babe Roge ili Glođana, jeste li vidjeli šumske dekle, Vede ili vile Suđenice? Sjećate li se priča svojih prabaka?
Slušajući predavanje zamijetili smo neke poznate motive i ulomke budući da većina narodnih predaja govori o lukavstvu i naivnosti, pohlepi i kaznama, zloći i dobroti te svjedoči o nepresušnoj mašti naroda.

Svoje je izlaganje Ines Meštrić bazirala na istraživanjima, sakupljenim pričama i objavljenim radovima Zvonimira Lovrenčevića. Zaključno je istaknula kako je od Lovrenčevićevih istraživanja prošlo već 50 godina pa svakako treba krenuti u nova, tražiti preostale kazivače i zapisati njihova kazivanja.

Valja napomenuti da je mitologija Bilogore u fokusu interesa učenika i nastavnika Medicinske škole Bjelovar i organizirano je nekoliko aktivnosti: oblikovanje skulpture šumske vile, crteži mitskih bića, predavanja i čitanje tekstova vezanih uz temu.
Ovim se predavanjem Medicinska škola Bjelovar pridružila obilježavanju državne manifestacije Noć knjige.


• Korak za ples

Posebna radionica za pamćenje održana je u Medicinskoj školi Bjelovar 5. travnja 2022. Učenici Medicinske škole Bjelovar sudjelovali su na radionici Teen Generator koja se provodi u okviru projekta razvoja publike Korak za ples.

Specifično, radionica je nastala unutar Generator platforme za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku (https://generatorplatform.com) u suradnji s francuskim stručnjacima iz Centra za razvoj koreografije iz Toulousea. Koristeći njihovu edukativnu metodologiju koju razvijaju već deset godina, cilj je mlade ljude upoznati s plesnom umjetnošću te im ponuditi metode interpretiranja različitih pojava, koje se putem popularne kulture samo površno upoznaju, kako bi im se omogućilo bavljenje umjetnošću plesa i pokreta na potpuno novi način – kroz procese obrazovanja i osobnog razvoja.

Korak za ples projekt je razvoja plesne publike specifično fokusiran na mlade osobe srednjoškolske dobi. Odvija se u partnerstvu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu i Umjetničke organizacije SHOOMA. Cilj je programa predstaviti suvremenu plesnu umjetnost, a u prvoj fazi projekta održavaju se Teen Generator radionice u tri različite srednje škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Voditeljica radionice Irma Unušić približila je suvremeni ples kroz praktični, teorijski i povijesni sadržaj i pristup. Radionica je podijeljena na četiri dijela. U prvom dijelu učenici su kroz otvoreni dijalog doznali sve o osnovama suvremenog plesa. U drugome je dijelu provedena uvodna priprema tijela za rad, osvještavanje i postav tijela. Središnji je dio radionice bio predviđen za aktivnosti koje se baziraju na istraživanju plesa i pokreta kroz različite teme i situacije. U posljednjem dijelu radionice učenici su imali priliku gledati i razgovarati o videoisječcima različitih plesnih radova iz povijesti plesa.

Poseban je cilj radionice povezati predstavljene sadržaje sa svakodnevnim životom i istaknuti koje su to kvalitete i vještine koje se kroz suvremeni ples mogu spoznati, a važne su za život, neverbalnu komunikaciju, odnose, samopouzdanje i uopće svijest o sebi koja je ključna za mlade osobe kojima je radionica namijenjena.


• Ad aera

Od 8. ožujka do 9. travnja 2022. u knjižnici Medicinske škole Bjelovar može se pogledati izložba fotografija Aleksandre Keserin. Aleksandra je profesorica latinskog jezika, a fotografijom se bavi još od srednjoškolskih dana. Ljubav prema fotografiji povezala je s ljubavlju prema letenju za koju je zaslužan Zrakoplovni klub Bjelovar. Tako je nastala i izložba “Ad aera” čiji naziv u prijevodu s latinskog znači “Prema nebu”. Motivi fotografija iz zraka koje je Aleksandra izabrala za ovu izložbu vezani su za grad Bjelovar te čudesnu prirodu i krajolike. Upravo fotografije iz zraka pokazuju ljepotu i raznolikost mnogobrojnih polja, šuma, potoka i rijeka, ali i ortogonalnu i simetričnu sliku središnjeg gradskog trga po kojoj je Bjelovar i poznat. Gledajući fotografije dobiva se uvid u nove perspektive i nesvakidašnje prizore koji asociraju na riječi hrvatskoga pjesnika Tina Ujevića: za let si, dušo, stvorena!
Na kraju valja napomenuti da je u zajedničkoj knjižnici četiriju škola koje prostor dijele već četrnaest godina postavljen iznimno velik broj izložbi te se prostor već etablirao kao jedan od malobrojnih izložbenih prostora u gradu. Uz edukativne, knjižničarke su usmjerene i na umjetničke izložbe s ciljem predstavljanja stvaralaštva učenika i nastavnika. Raznolikost izričaja odrazila se i na raznolikosti postava, od izložbi slika, keramike, skulptura, pa sve do fotografija. Izložbe u školskoj knjižnici organizirano posjeti velik broj učenika, a krajnji je cilj usmjeriti ih na redovito praćenje kulturnih sadržaja.2 / 11 |  < 1 2 3 4 >  Last ›

Kategorije

Obavijesti
›› Raspored za prvi dan nastave, 4. rujna 2023.
›› Popravni ispiti - jesenski rokovi
›› UPISI - VAŽNO
›› Preporuke za roditelje
›› Međunarodni dan primalja
›› Popis učenika pozvanih na županijsko natjecanje iz latinskog jezika
›› DAN OTVORENIH VRATA VELEUČILIŠTA U BJELOVARU
›› Vježba evakuacije
›› Upisi na fakultete
›› Večer matematike
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature- rujan 2022.
›› Raspored nastave za prvi dan nastave 5. rujna 2022.
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› UPISI - provjera predznanja stranog jezika
›› Natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice- poziv za sjednicu Vijeća roditelja za 23. svibnja 2022.
›› Natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice -poziv za Skup radnika za 23. svibnja 2022.
›› Popis učenika koji su pozvani na županijsko natjecanje iz latinskog jezika- strukovne škole
›› Popis učenika koji su pozvani na županijsko natjecanje iz latinskog jezika- gimnazije
›› Učenice Medicinske škole Bjelovar briljirale na LiDraNu
›› Video o samotestiranju
›› Protokol - COVID potvrde
›› Obavijest o online nastavi - 5.11.2021.
›› Odluka o online nastavi - za sve učenike od 4. - 5.11.2021.
›› Odluka o online nastavi - 4.b, 1.b, 2.d razred
›› Odluka o on-line nastavi za 4.a. razred
›› Konzultacije nastavnika u šk.godini 2021./22.
›› Medicinska škola Bjelovar na Erasmus+ projektu
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature- jesenski rok 2020./2021.
›› Informacije za roditelje - I. polugodište šk.g.2021.-22.
›› Roditeljski sastanci- rujan šk.g.2021.-22.
›› Raspored za 6.rujna 2021.-PRVI DAN NASTAVE
›› Odluka o odabiru izvođača radova- zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponuda-zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponude - zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Odluka o poništenju Javnog poziva - zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Potvrda o položenim ispitima državne mature u ljetnom roku 2020./2021.
›› Prilozi uz poziv na dostavu ponuda - ponudbeni list i troškovnik
›› Poziv na dostavu ponuda-zamjena opreme kotlovnice i toplinskih podstanica
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Skupa radnika, 17.6.2021.
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Nastavničkog vijeća, 17.6.2021.
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice - sjednica Vijeća roditelja, 15.6.2021.
›› Nauči, razmjeni i podijeli (LES)- poziv za dostavu prijave za sudjelovanje - mobilnost učenika
›› Odluka o provođenju nastave od 27. svibnja 2021. godine - 1. c. razred
›› Natječaj za imenovanje ravnatelja-ice Medicinske škole Bjelovar
›› Odluka o provođenju nastave od 3.5.2021.
›› Izbor školskog odbora - nove obavijesti pod rubrikom: ” o školi”
›› Odluka o provođenju nastave od 26.4. - 30.4.2021.
›› Ljubičasti dan
›› Rezultati ankete na daljinu- učenici i nastavnici
›› TJEDAN PSIHOLOGIJE
›› Donacije Medicinske škole Bjelovar
›› Tjedan psihologije u Medicinskoj školi Bjelovar
›› Medicinska škola Bjelovar obilježila Dan škole i Svjetski dan bolesnika
›› DAN CRVENIH HALJINA
›› Postupanje u slučaju potresa
›› Izdavanje potvrda o školovanju
›› ČINIM PRAVU STVAR!
›› Humanitarna akcija prikupljanja dioptrijskih naočala
›› Javna zahvala
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› Obavijest roditeljima o organizaciji nastave i mjerama zaštite povodom početka nastavne godine
›› Raspored za 7.rujna 2020.-prvi dan nastave
›› Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature
›› Rezultati ankete o nastavi na daljinu (učenici)
›› Rezultati ankete o nastavi na daljinu (nastavnici i roditelji )
›› Upisi u prvi razred - šk. god. 2021./2022.
›› Obavijest učenicima
›› Linkovi virtualnih učionica Medicinske škole Bjelovar
›› Linkovi virtualnih učionica Medicinske škole Bjelovar
›› Online nastava od ponedjeljka 16. ožujka 2020.
›› Besplatni podatkovni promet Tele2 za online nastavu
›› Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
›› Upute HZJZ
›› Izgradnja i opremanje Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar
›› Tjedan psihologije u Medicinskoj školi Bjelovar
›› Valerija Turk Presečki - dobitnica Zlatne plakete “Grb Grada Bjelovara”
›› ČESTITKE!
›› Obavijest E- računi
Sadržaj rubrike
›› Dobro došli u knjižnicu!
›› Brošura “Strategije čitanja”
›› Art terapija
›› Daleka strana svijeta
›› Tajni vrt
›› Svijet oko mene
›› Luna
›› Brzo čitanje
›› Čitanje je najbolje učenje
›› Nagrađena učenica
›› Luna u knjižnici
›› Mitska bića iz priča
›› Korak za ples
›› Ad aera
›› Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad
›› Vatroslav Lisinski – zauvijek mlad
›› Priče za kraj
›› Iskrenost u pisanju
›› Zagrli Marulića
›› Nastavnik kao svjedok povijesti
›› Vilinsko igrišče
›› Snivati zvijezde
›› Za sve su krive bajke
›› Prva bjelovarska mala slobodna knjižnica
›› Godina čitanja
›› Kućica za knjige
›› LOVRAKOVIM STAZAMA DJETINJSTVA
›› KARTA ČITANJA
›› DIKE TER HVALJENJA
›› (NE)OSTVARENE ŽENE
›› Čitaj i ljeti
›› U zagrljaju čitanja
›› Donacija knjiga
›› Mato Lovrak: Bjelovarom, stazama djetinjstva
›› Popis obaveznih i izbornih tekstova za cjelovito čitanje - 1. razred
›› Popis obaveznih i izbornih tekstova za cjelovito čitanje - 2. razred
›› Kako pravilno prati ruke
›› Vjekoslav Maletić: Sigurno liječenje španjolske bolesti
›› Noć knjige 2020.
›› Zvučni zapisi
›› Slagalica
›› Pričam ti priču
›› Izložba na daljinu
›› Virtualna knjižnica
›› Tko se boji kemije još?
›› Učitaj i pročitaj!
›› Deset pjesama
›› Korisne poveznice za maturante
›› The Beatles - mala izložba o liverpulskim bubama
›› Kalendar rada u 2019./2020.
›› Čimbenici procjene vjerodostojnosti
›› Čarolija čitanja
›› Pjesnici su vječno treptanje u svijetu
›› Voda za sve
›› Kviz o povijesti hrvatskog jezika
›› Ljubavna pisma
›› Veliki mali gosti
›› Četvrti razred - lektira
›› Neke stvari ne treba sakriti
›› Mala izložba reprint izdanja
›› E-lektire
›› Pavao Pavličić: Lektira
›› Citiranje
›› Kako koristiti mentalne mape?
›› Savjeti za prezentiranje
›› Priča o Božiću
›› Sveti Nikola
›› IZ PRAVILNIKA
›› Moja putovanja
›› U društvu divova i vila
›› Jedno sjećanje
›› Simbolika jabuke
›› Potraga za pričama