NA VRH

KNJIŽNICA

• Virtualna knjižnica

Pogledajte što možete pronaći u virtualnoj knjižnici!

• Tko se boji kemije još?

Izv. prof. dr. sc. Valentina Pavić održala je 31. siječnja u knjižnici Medicinske škole Bjelovar predavanje pod nazivom Tko se boji kemije još?! Predavanje je održano u povodu 60. obljetnice djelovanja i rada škole. Profesorica Pavić završila je Medicinsku školu Bjelovar gdje se školovala za farmaceutskog tehničara. Školovanje je nastavila u Osijeku, a doktorirala je na poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Molekularnih bioznanosti. Zaposlena je na Odjelu za biologiju koji je sastavni dio Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Nositeljica je kolegija: Osnovni praktikum opće kemije, Opća i anorganska kemija, Organska kemija; Metodičke vježbe iz kemije; Biomolekule u hrani, Biokemijske osnove djelovanja lijekova i Radiobiologija.

U siječnju 2020. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora.

Uz nastavničke aktivnosti bavi se i znanstveno-istraživačkim radom, a težište njezina zanimanja je na ekološki prihvatljivim sintezama i ekstrakcijama, posebice na unapređenju ekološki prihvatljivih otapala. Ističe da joj je glavni izazov razvoj novih, sintetskih i prirodnih djelotvornih antibiotika, posebice protiv humanih patogena otpornih na sve više lijekova.

Njezina su istraživanja od neprocjenjive važnosti i interesa za cijelu zajednicu, od lokalne do nacionalne razine, a zanimljiva su i korisna i svim gospodarskim subjektima.

U predavanju učenicima, nastavnicima, umirovljenicima i ostalim zainteresiranim Bjelovarčanima, sveučilišna profesorica Pavić govorila je o zabludama o kemiji kao znanosti, o svojim istraživanjima te o povezanosti kemije i ekologije.

Valja spomenuti i da je profesorica Pavić rođena u poznatoj bjelovarskoj obitelji Rajković, a i sama je majka trojice sinova.

Za kraj možemo reći da smo neizmjerno ponosni što je profesorica Pavić bila učenica Medicinske škole Bjelovar. Škola želi uspostaviti trajnu vezu sa svojim bivšim učenicima i informirati ih o razvojnim planovima i programima te uključiti sve one koji žele pomoći daljnjem razvoju škole, što je i jedan od ciljeva škole kao centra kompetentnosti.
valentina
valentina1

• Učitaj i pročitaj!

Pod mentorskim vodstvom profesorice hrvatskog jezika Ive Ban učenici 1. C razreda napisali su prikaze za naslove knjiga koje su pročitali. Knjige su odabrali po preporuci ili po svom nahođenju. Dio prikaza knjižničarka mr. sc. Zorka Renić oblikovala je u publikaciju koja je dostupna na internetskoj stranici Medicinske škole Bjelovar. Pozivamo vas da pročitate njihove osvrte i odaberete barem jednu knjigu!
preporuk

• Deset pjesama

Autorski projekt bjelovarskog kazališnog i filmskog glumca Ivana Ožegovića, izvedba monodrame „10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života“ održana je 29. listopada 2019. za stotinjak učenika Medicinske škole Bjelovar. Ovom se predstavom Ivan Ožegović dokazao kao odličan glumac, ali i scenarist, redatelj i producent.
Riječ je o monodrami o muškarcu koji prolazi kroz različite životne faze, a pjesme koje sluša veže uz situacije i djevojke u koje je zaljubljen. Ivan duhovito i pametno progovara o odrastanju, djevojkama, glazbi, ljubavi i prijateljstvu, ali i o vječnoj potrebi ljudi za pripadanjem i pronalaženjem vlastitog identiteta.
Budući da predstava govori o rock-supkulturi te normama, vrijednostima i obrascima ponašanja pripadnika ove supkulture, bila je bliska mladima.
Predstava je organizirana u povodu državne manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“ koja je ove godine posvećena glazbi.

Zorka Renić
Iva Ban
deset

• Korisne poveznice za maturante

Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske : http://hrcak.srce.hr/
Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu : http://baze.nsk.hr/
Repozitorij završnih radova Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu : https://sveznalica.zvu.hr/
Agregator hrvatskih repozitorija i arhiva : http://ara.srce.hr/index.php/index
Google znalac : https://scholar.google.hr/
DART-Europe E-theses Portal : http://www.dart-europe.eu/basic-search.php
PERO – pretraživač elektroničkih izvora online : http://lib.irb.hr/utility/pero/index.php
Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova: https://zir.nsk.hr/

• The Beatles - mala izložba o liverpulskim bubama

Knjižnica Medicinske škole Bjelovar i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenoga. Moto je ovogodišnje manifestacije „U ritmu čitanja”. Glazba kao tema manifestacije odabrana je u godini 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga. Glazba, čitanje i pisanje isprepliću se na razne načine.
mjesec


• Kalendar rada u 2019./2020.

skolski_kalendar_2019_2020_Bjelovarsko-_bilogorska_zupanija.pdf2 / 6 |  < 1 2 3 4 >  Last ›

Kategorije

Obavijesti
Sadržaj rubrike