NA VRH

KNJIŽNICA

Dobro došli u knjižnicu!


Radno vrijeme knjižnice: 8,00 - 19,00 h
Knjižničarka: mr. sc. Zorka Renić
Telefon: 043 247 797
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Školska knjižnica, površine 211 m² knjižničnog i 115,5 m² čitaoničkog prostora, zajednička je za učenike Ekonomske i birotehničke škole, Komercijalne i trgovačke, Medicinske te Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Čitaonički prostor obuhvaća 30 mjesta. U knjižnici se, osim posudbe knjižnične građe, priređuju književni susreti, promocije knjiga, predavanja, projekti, izložbe, kreativne radionice, timska nastava te drugi oblici poticanja čitanja i kulturne i javne djelatnosti.
Ukupni fond četiriju knjižnica iznosi oko 12 000 svezaka, dok Medicinska škola raspolaže fondom od oko 3600 svezaka.
logoknjiznica

Čimbenici procjene vjerodostojnosti


KAKO PROCIJENITI KVALITETU INFORMACIJA NA INTERNETU?

Procjena kvalitete informacija ovisi o potrebi svakog pojedinačnog korisnika kao i o prirodi informacije koja se traži.
Elementi procjene kvalitete:
1. definiranje svrhe (namjene) izvora (informacija)
2. procjena autorstva
3. točnost sadržaja
4. održavanje izvora
5. dostupnost izvora
6. organizacija informacija
7. uspoređivanje sa sličnim izvorima
8. procjena općeg dojma o kvaliteti izvora
9. određivanje korisničke skupine kojoj je izvor namijenjen
Izvor je autoritativan ako mu je autor stručnjak za određeno područje ili institucija koja je priznata u stručnim krugovima.
Podaci o autoru ili instituciji mogu nam pomoći pri procjeni kvalitete neke informacije:
...edu = obrazovne institucije
...gov = državne institucije
...mil = vojne institucije
...com = komercijalne institucije
...hr = Hrvatska

(Elektronički referentni izvori, Zdenka Sviben, KGZ)

Čarolija čitanja


Državna manifestacija Noć knjige već osmu godinu zaredom tematizira knjigu te popularizira i promovira čitanje. Obilježava se 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.
Ne postoji bolji način obilježavanja Svjetskog dana knjige nego – čitanjem i crtanjem! Vrijedne učenice Medicinske škole odvojile su dio svoga slobodnog vremena (podsjetimo: praznici su), odabrale svoje omiljene priče i čitale (a dio njih govorio i napamet) djeci u Gradskom vrtiću Bjelovar. Prisjetili smo se brojnih poznatih i nepoznatih likova, omiljenih priča i bajki. Nakon čitanja i razgovora uslijedila je aktivnost crtanja velikog zajedničkog crteža.
Zahvalni smo odgojiteljicama Marini, Snježani i Aniti, ali i stručnoj službi Gradskog vrtića Bjelovar na odličnoj suradnji i sudjelovanju!
noc knjige

Pjesnici su vječno treptanje u svijetu


Otpisani primjerak Šimićeve zbirke pjesama poslužio nam je za radionicu „blackout poezije“. Ova poezija zapravo je spoj teksta i slike i nastaje tako da autor u nekom već postojećem tekstu izdvoji riječi koje će činiti njegovu pjesmu, a ostatak zacrni ili oboji. Svoju su poeziju stvarali učenici 3. D razreda na radionici koja je održana 29. ožujka. Voditeljice radionice bile su Zorka Renić i Iva Ban koje su željele potaknuti učenike na čitanje i pisanje poezije, ali i likovno izražavanje. Poticaj za radionicu bilo je i obilježavanje Svjetskog dana poezije.
Dio radova možete pogledati na postavljenoj izložbi u školi!

poezijapoezija1

Voda za sve

pokusi1 pokusi2 pokusi2 pokus4

VODA ZA SVE
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Glavni je cilj svih aktivnosti skrenuti pozornost ljudi na važnost očuvanja vode za piće. Obilježavanje Svjetskog dana voda prihvaćeno je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju koja je održana 1992. godine u Rio de Janeiru u Brazilu.
Tema Svjetskog dana voda za 2019. godinu je „Voda za sve“, a određena je u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa pitkoj vodi, održivo upravljanje vodama te osiguranje higijenskih uvjeta.
Aktivnosti vezane uz temu voda u Gradsko vrtiću Bjelovar provode se od djetetova dolaska u jaslice do polaska u školu. U odgojnim skupinama djeca se upoznaju s osnovnim obilježjima vode, pa provjeravaju ima li voda boju, miris i okus te istražuju što tone, a što pluta na vodi. Naučili su i kako svakodnevno čuvati ovaj dragocjeni resurs, kako prati ruke, zube, zalijevati i pritom što više čuvati vodu. Odgovori na ova brojna pitanja nisu bili dovoljni pa je skupina djece iz igraonice za potencijalno darovitu djecu posjetila Medicinsku školu Bjelovar. Posjet su organizirale odgojiteljice Božica Rođak i Snježana Krmpotić te psihologinja Melita Cazin.
Pokuse vezane uz temu, ali i puno više od toga, pripremili su profesorica Marina Antolin i učenici Ema Topalović, Kelena Nekvapil i Mario Jandrić. Djeca su uživala u brojnim kemijskim pokusima koje su im pokazali učenici. Imala su prilike vidjeti vulkan, silikatni vrt, slonovu pastu, crtanje po mlijeku, zelenu vatru, zastavu, pisanje tintom koja mijenja boju i munje.

Poslušajte mišljenje djece!
1_pokus.mp3
audio_zahvala.mp3

Kviz o povijesti hrvatskog jezika


Dragi učenici, pripremili smo vam kratak kviz o povijesti hrvatskog jezika.
Budući da obilježavamo Dane hrvatskog jezika (11. – 17. ožujka), u školskoj knjižnici očekuje vas izložba s pregledom povijesti hrvatskog jezika.
Provjerite svoje znanje i navratite pogledati izložbu!
RIJEŠI KVIZ!

misal

Ljubavna pisma


nagrada Čitateljski klub Čitafora (Knjižnice Sesvete) organizirao je šesti Natječaj za najljepše ljubavno pismo u kategorijama za učenike osnovnih škola, za učenike srednjih škola i za odrasle. Učenica Medicinske škole Bjelovar Ema Topalović osvojila je drugu nagradu u kategoriji učenika srednjih škola! Pismo možete pročitati i vi!
Čestitamo Emi!
Mojoj_jedinoj.pdf

Veliki mali gosti


Učenici Medicinske škole već nekoliko godina jednom mjesečno čitaju djeci u Gradskom vrtiću Bjelovar, a odnedavno i u vrtićima Bubamara i Pinokio. Uz čitanje i slušanje česte su i druge aktivnosti pa su nakon čitanja slikovnice Zog djeca crtala simpatičnog zmaja, a njihove smo crteže izložili u školi. Uslijedio je poziv na izložbu i posjet školi. Tako je u srijedu 13. veljače uz uzbuđenje zbog pisanja testa iz matematike uslijedilo i uzbuđenje zbog velikih malih gostiju. Svi su željeli sudjelovati! Učenici 2. C razreda djeci su pokazali čarobne pokuse i laboratorij, a budući dentalni tehničari iz 3. D pokazali su im kako prati zube. Na satu hrvatskog jezika zajednički smo pokušali usvojiti temu glasovnih promjena pri čemu su crteži cvjetića i srca bili od velike pomoći!
Posjet je bio kratak, ali vjerujemo da će svima ostati u lijepom sjećanju.
Hvala odgajateljicama i stručnoj službi vrtića na odličnoj suradnji!

Poslušajmo što kažu mali veliki:

AUD-20190217-WA0000.m4a
AUD-20190217-WA0001.m4a


malivelikimaliveliki1

Četvrti razred - lektira


1. Marcel Proust: U traženju izgubljena vremena (Combray)
2. Miroslav Krleža: Khevenhiller, Povratak Filipa Latinovicza i Gospoda Glemajevi
3. Ivo Andrić: Prokleta avlija
4. Bertolt Brecht: Majka Courage
5. Albert Camus: Kuga
6. Eugene Ionesco: Ćelava pjevačica ili Stolice
7. Petar Šegedin: Novele
8. Vladan Desnica: Zimsko ljetovanje ili Pripovijesti
9. Ranko Marinković: Kiklop
10. Antun Šoljan: Luka
11. Vitomir Lukić : Soba za prolaznike
12. Ivo Brešan: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja
13. Ivan Aralica: Okvir za mržnju
14. Nedjeljko Fabrio: Smrt Vronskoga
15. Pavao Pavličić: Večernji akt ili Dunav

Treći razred - lektira


1. August Šenoa: Zlatarovo zlato
2. Honre de Balzac: Otac Goriot
3. Fjodor M. Dostojevski: Zločin i kazna
4. Lav N. Tolstoj: Ana Karenjina
5. Eugen Kumičić: Začuđeni svatovi
6. Ksaver Šandor Gjalski: Pod starim krovovima
7. Ante Kovačić: U registraturi
8. Josip Kozarac: Oprava ili Slavonska šuma
9. Vjenceslav Novak: posljednji Stipančići
10. Henrik Ibsen: Lutkina kuća (Nora)
11. Janko Leskovar: Misao na vječnost
12. Antun Gustav Matoš: Oko Lobora
13. Dinko Šimunović: Alkar
14. Milan Begović: Pustolov pred vratima

Neke stvari ne treba sakriti


U knjižnici Medicinske škole Bjelovar 23. siječnja 2019. održana je projekcija dokumentarnog filma „Neke stvari ne treba sakriti“ redateljice Lidije Špegar.

Film prati istraživanje Nives Jagodić o tome tko je bio njezin djed, dr. Joza Jagodić, kirurg u bjelovarskoj bolnici, koji je posthumno dobio priznanje "Pravednik među narodima".
Učenici su u dokumentarnom filmu imali priliku vidjeti svjedočenja i razgovore s ljudima koji su poznavali dr. Jagodića. Nedovoljno je poznato da je Jagodić u bjelovarskoj bolnici spašavao Židove i partizane tako da ih je zadržavao na bolničkom liječenju što je duže mogao. Nekima je i sam plaćao liječenje. Proces dobivanja priznanja „Pravednik među narodima“ pokrenuo je Židov Božidar Erenfrajnd, kojega je dr. Jagodić spasio 1942. godine. Važno je napomenuti da praunuka Joze Jagodića pohađa Medicinsku školu Bjelovar.
Povod za projekciju dokumentarnog filma je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta.


nekestvarijoza

Mala izložba reprint izdanja


pretisak (reprint), ponovljeno izdanje koje izgledom i sadržajem potpuno odgovara izvornomu. Obično se radi pretisak starih, povijesno ili u drugom pogledu vrijednih i zanimljivih izdanja.

Za fond školske knjižnice, među ostalim izdanjima, nabavljaju se i posebno vrijedna izdanja - vrijedne i rijetke knjige. Među njima ističu se pretisci prvih gramatika i rječnika hrvatskoga jezika te različita reprint izdanja stručnih knjiga.
Od knjiga koje posjedujemo ističemo rječnike i gramatike koje su neophodne za proučavanje povijesti hrvatskoga jezika: Šime Starčević: Nova ricsoslovica ilircska (iz 1812.) - prva gramatika hrvatskoga jezika napisana na hrvatskome jeziku; Ardelio Della Bella Istruzioni grammaticali della lingua Ilirica (1728.); Faust Vrančić: Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae (!), & Ungaricae (1595.) - prvi rječnik hrvatskoga jezika; Jakov Mikalja: Blago jezika slovinskoga (1649.); Juraj Habdelić: Dictionar ili réchi szlovenszke...(1670.).
Od pretisaka književnih tekstova na izložbi možete vidjeti Tirenu i Piesni ljuvene Marina Držića iz 1551. te Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti arvackoga Filipa Grabovca (pretisak iz 1747.).

E-lektire


Ukoliko volite čitati lektiru sa svog računala ili ipod-a, većina djela hrvatske i svjetske književnosti nalazi se na stranicama eLektire. Potrebno je samo prijaviti se pomoću lozinke koju ste dobili u školi ili novim korisničkim računom. Sve je besplatno!

Drugi razred - lektira


1. Miguel Cervantes de Saavedra: Don Quijote (ulomci)
2. William Shakespeare: Hamlet
3. Marko Marulić: Judita
4. Petar Zoranić: Planine (Otkuda bura ishodi i zač se zove ili Zač se grad Nin zove i gdo ga najpri sazda i Perivoj od Slave i v njem vile)
5. Petar Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje (Parvi dan, stih 1-20, 497-508; Drugi dan, stih 595-685, Treti dan, stih 1510-1532)
6. Marin Držić: Dundo Maroje
7. Ivan Gundulić: Suze sina razmetnoga, Dubravka, Osman
8. Moliere: Mizantrop ili Umišljeni bolesnik
9. Johann W. Goethe: Patnje mladog Werthera
10. F. Schiller: Razbojnici
11. George G. Byron: Putovanje Childea Harolda (ulomak)
12. Edgar Allan Poe: Gavran ili Ubojstva u Ulici Morgue
13. Ivan Mažuranić: Smrt Smail-age Čengića (Harač i Kob)

Prvi razred - lektira


1. Homer: Ilijada (I i XVI)
2. Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine (Regoč)
3. George Orwell: Životinjska farma
4. Milan Kundera: Šala
5. Slavko Kolar: Breza
6. Mile Budak: Opanci dida Vidurine
7. Vjekoslav Kaleb: Gost
8. Nenad Brixy: Mrtvacima ulaz zabranjen
9. Marija Jurić Zagorka: Grička vještica
10. Sofoklo: Antigona
11. Marin Držić: Skup
12. Biblija, Knjiga Postanka, Knjiga Izlaska, Judita, Psalmi, Evanđelje po Ivanu
13. Homer: Odiseja (I., XIX., XXI.)
14. Plaut: Škratac
15. Dante Alighieri: Božanstvena komedija (Pakao, I.- V.)
16. Francesco Petrarca: Kanconijer (I., III., V., XIII., LXI., CVI.)
17. Giovanni Boccaccio: Decameron (Uvod; 1. dan 1. novela; 2. dan 3 novela; 10. dan 5 novela)
18. Marko Marulić: Davidijada (I. pjevanje; stih 1-11, stih 140-160)

Pavao Pavličić: Lektira


Citiranje


Ovdje možete pronaći poveznice na s uputama kako citirati određeni izvor.
Citiranje u digitalnom okruženju
Hrvatski pravopis
GPPNet - Citiranje
Odsjek za informacijske znanosti - Filozofski fakultet u Osijeku

Citiranje u znanstvenim i stručnim radovima u prvom redu služi tome da se čitatelja upozna s izvorima kojima se autor služio pri sastavljanju svoga rada te da im se na brz i pouzdan način omogući pronalaženje citiranog mjesta. Nadalje, citiranje služi čitateljima koji su zainteresirani za pojedinu temu da identificiraju druge radove koji govore o toj temi i pronađu materijal za daljnje istraživanje. Čitatelji iz citiranih materijala mogu također brže otkriti koje je područje istraživanja autor pokrio. Citati pokazuju da autor nije usamljen u određenoj tvrdnji i tako podupiru njegove stavove. Naposljetku, citiranje služi kao pomoć autoru da se disciplinirano pridržava pravila pisanja te da ispravno i precizno oblikuje svoje misli, nastavljajući tamo gdje su drugi u svome istraživanju stali.
iz: Uzelac, Upute za izradu studentskih pisanih radova, Zagreb, 2002.

Kako koristiti mentalne mape?


Mentalne mape (Mind Map) su radijalan prikaz naših misli i informacija pomoću slika i riječi. Izrada mentalnih mapa (Mind Mapping) je tehnika izrade mentalnih mapa koja se temelji na dva elementa: asocijacije i mašta.
Mentalna mapa je vrsta dijagrama ili grafikona specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način.
Kako koristiti mentalne mape
Mentalne mape- put do lakšeg učenja

Savjeti za prezentiranje


Kad pomislite da držite prezentaciju ispred svog razreda, zamišljate li kako vam se ruke tresu, a glas drhti? Kako biste pobijedili strah, nelagodu i nervozu slijedite osam savjeta koje vam donosimo.
Savjeti za prezentiranje

Priča o Božiću


U knjižnici Medicinske škole Bjelovar od 12. prosinca 2018. do 19. siječnja 2019. možete pogledati izložbu pod nazivom Priča o Božiću autorice Silvije Sitte, kustosice u Gradskom muzeju Bjelovar. Iako je nastala prije šest godina, izložba je i dalje aktualna i lijep je poklon za učenike, ali i sve zainteresirane građane. Uz autoricu za taj je poklon zaslužan i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, gospodin Milan Pavlović. Nažalost, izložbe često žive samo jedan život, ali za Priču o Božiću bili smo sigurni da je treba oživjeti još jednom u novom okruženju.

pricaobozicu1Božićni običaji danas predstavljaju slojeviti sustav običaja koji počinje prve adventske nedjelje - četvrte nedjelje prije Božića (u razdoblju od 27. studenog do 3. prosinca), a završava 6. siječnja, odnosno na blagdan Sveta tri kralja. Kao i svi običaji, i Božić se tijekom gotovo dvije tisuće godina trajanja mijenjao, vremenom su se dodavali neki novi elementi, a zaboravljali ili svjesno zanemarivali prijašnji, preuzeti iz prvobitnih poganskih kultova.
Izložba Priča o Božiću je edukativna i daje pregled božićnih običaja Bilogore, Hrvatske, ali i svijeta, a autorica izložbe Silvija Sitta odgovara na najzanimljivija pitanja poput onih odakle su potekli i koje je značenje adventskih vijenaca, kalendara i jaslica, koja je najstarija božićna čestitka, kako su izgledale nekadašnje čestitke te zašto su se kao motivi upotrebljavali svinja, dimnjačar, gljive, novčići i sl. Izložba otkriva i kako izgleda najstarija sačuvana božićna čestitka koja se čuva u našem gradskom muzeju, kada su održani prvi božićni sajmovi i koja je bila njihova svrha te što se jelo za Badnjak, a što za Božić kao i koje bilje je vezano uz ovo blagdansko vrijeme.
Istražujući najpopularniji blagdan u Hrvatskoj i svijetu autorica izložbe je naišla na mnoštvo zanimljivosti koje je pretočila u postav ove izložbe. Stoga vas pozivamo da pronađete odgovore na ova i brojna druga pitanja. Dođite na izložbu!

Sveti Nikola


U srijedu 5. prosinca mališani se družili sa sv. Nikolom

nikolaKao i svake godine u prostoru školske knjižnice okupljaju se naši najmlađi korisnici očekujući dolazak sv. Nikole. Tako je bilo i ovoga puta. Za djelatnike Medicinske, Ekonomske i birotehničke te Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar knjižničarke su priredile doček ovoga sveca, kojega je uspješno dočarao kolega Tomislav Cug. Prigodni program priredili su učenici Medicinske škole, a nisu izostale ni pjesmice koje su dječica recitirala svetom Nikoli. U toplom ozračju i obilju radosti prošao je ovaj susret.

IZ PRAVILNIKA


Svaki učenik škole ujedno je i član školske knjižnice. Svi učenici mogu posuđivati knjige tijekom cijele nastavne godine. Odjednom se mogu posuditi najviše tri knjige (dvije lektire). Poželjno je da učenik knjigu vrati u roku od 20 dana od dana kada je istu posudio kako bi knjiga bila dostupna drugim učenicima.

Članovi školske knjižnice mogu:
• posuđivati knjige
• čitati knjige i časopise u čitaonici
• pratiti izložbe
• koristiti računala, tablet, slušalice
• sudjelovati u književnim susretima
• napisati školsku zadaću, napraviti referat, seminarski rad
• učiti za nastavu, koristiti rječnike, enciklopedije i leksikone

Moja putovanja


Neodoljivost putovanja možemo povezati s Matoševom tvrdnjom kako nas samo nepoznate stvari privlače. Matoš je putovanja definirao kao poeziju moderne civilizacije, a da je zaista riječ o poeziji, imali su priliku svjedočiti nastavnici i učenici Medicinske škole Bjelovar slušajući o putovanjima mladog bjelovarskog novinara Vedrana Cindrića. Susret pod nazivom „Moja putovanja“ održan je u utorak, 27. studenog u školskoj knjižnici u kojoj se okupilo stotinjak učenika.

vedranVedran Cindrić proputovao je gotovo cijeli svijet, tražio udaljena mjesta, mjesta u kojima turizam, industrija i općenito civilizacija nisu uništili prirodu i čovjeka. Na svojim je putovanjima fotografirao gradove, sela, šume, rijeke, ali i ljude, raspoloženja i hranu. Bilježio je brojne priče koje su vezane uz njegova lutanja i vrludanja po svijetu. Bilo je bolesti, prijateljstava, iskrenih emocija, humora i toplih ljudskih priča. Većina Vedranovih priča povezana je uz njegova putovanja u Peru, Amazonu i Solomonske otoke.
Ljudi koji putuju često se nađu u brojnim ulogama, a to je najbolje opisao naš poznati novinar i putopisac Joža Horvat: „Putopisac je često u svojim spisima i etnograf i geograf, političar i sociolog, historičar i muzičar, ponajčešće pak i novinar“. Sve je to na svojim putovanjima bio i Vedran Cindrić. Malo je poznato da su njegove fotografije otkupili i ugledni svjetski časopisi poput National Geographica. a nadamo se da će svoje priče oblikovati i u putopis.


vedran1
vedran4
vedran5

U društvu divova i vila

divovi2

Narodne priče i bajke imaju brojne uloge u životu čovjeka. Može se reći da narodne bajke uvjeravaju ljude da je nekad davno bilo ljepše – bolesni su ozdravljali, slijepi dobijali vid, nijemi govor, ružni postajali ljepšima, ludi pametnijima, a zlo je uvijek bivalo kažnjeno.

Pripovijedajući bajke i priče, pripovjedači slušateljima dočaravaju sliku idealnog svijeta. Šaljive priče u kojima se često skriva poruga glupostima na koje nitko od nas nije imun imaju opuštajuću ulogu. Ono što je zajedničko svim usmenim pričama je da nude odgojnu poruku. U većini slučajeva ona nije izravno navedena, ali se njezina nit provlači od početka do kraja. Priča se kao odgojno sredstvo koristi od davnina, pa tako grčki filozof Platon još u 4. st. prije naše ere preporučuje priču kad je u pitanju odgoj mladih. Jedan je to od razloga što smo u Medicinsku školu Bjelovar pozvali naše već profesionalne bjelovarske pripovjedačice. Rajna i Tina Gatalica nastavile su svoje aktivnosti vezane uz pripovijedanje i odlučile istražiti zavičajnu baštinu.
Naime, malo je poznato da i Bilogora ima svoje bajke i priče u kojima caruju vile, coprnjice, divovi i ostala čarobna bića. Velik je dio njih, nažalost, zaboravljen, jednim dijelom zbog nemara, neznanja, ali i srama. Tijekom 20. stoljeća vrijedni sakupljač narodnog blaga, etnomuzikolog i etnolog Zvonimir Lovrenčević Kvak oblikovao je bogati rukopis s brojnim zapisima kazivača iz okolnih sela Bjelovara. Ovaj neobjavljeni rad dostupan je jedino u Institutu za etnologiju i folkloristiku, a Rajna i Tina su ga pronašle i pripremile za pripovijedanje. Nakon šireg kruga slušateljstva koje je imalo priliku njihovo pripovijedanje slušati u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“, tu su čast dobili i učenici i nastavnici Medicinske škole Bjelovar. U programu pod nazivom „Vrijeme divova i vila" koji je održan u školskoj knjižnici u petak 16. studenog 2018. sudjelovao je i Bruno Laktaš. Bruno je učenik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, svira dude, a njegova je mentorica nastavnica Alida Sokolović.

Uživali smo u društvu divova i vila!

divovi

Jedno sjećanje


U Medicinskoj školi Bjelovar svake se godine prigodnim programom obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Cilj je učenicima prenijeti poruke i ideje mira, humanosti, čovječnosti, domoljublja i etičnosti. Naša draga kolegica, profesorica povijesti Valerija Turk Presečki ovakve poruke prenosi diljem svijeta. Ponosni smo na njezina postignuća i rezultate. Dijelimo radost svakog njezinog uspjeha! Posebno ističemo njezine aktivnosti vezane uz proučavanje holokausta i tema iz zavičajne povijesti, ali i kreiranje jednog dijela aktualne kurikularne reforme.

valerijaValerija Turk Presečki održala je u četvrtak 15. studenoga predavanje za učenike i nastavnike Medicinske škole Bjelovar. Ta je rođena Vukovarka svojim svjedočenjem pokazala iznimnu hrabrost. Hrabro je bilo govoriti i podijeliti svoja sjećanja na ratni Vukovar, dane u izbjeglištvu, gubitak oca. Valerija je po prvi put javno progovorila o ratnoj sudbini svoje obitelji, ispričala priču te opisala situacije i okolnosti tijekom kojih je bila upravo u godinama u kojima su učenici škole. Svjedočenje puno simbolike ostavilo je traga na sve prisutne.
Osobno svjedočenje od neprocjenjive je važnosti za poučavanje i uopće poimanje suvremene povijesti te može poslužiti kao svojevrsni putokaz za budućnost.

Simbolika jabuke


U knjižnici Medicinske škole Bjelovar u srijedu, 24. listopada 2018. održano je predavanje Gordane Marte Matunci Simbolika jabuke. Bila je to jedna to od tema kojima se u knjižnici obilježava Mjesec hrvatske knjige čiji je ovogodišnji moto Baš baština!

jabukaI baš je stoga gošća Medicinske škole Bjelovar bila Gordana Marta Matunci, poznata bjelovarska kulturna djelatnica koja uvijek plijeni pozornost svojim znanjem i poznavanjem raznolikih tema. Za one koji možda ne znaju, Gordana Matunci se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture bilogorskoga zavičaja, a radove na tu temu objavljuje u novinama, časopisima, zbornicima i kalendarima. Autorica je brojnih knjiga od kojih su neke Bilogora u pjesmi i plesu, Ljubav je dar, Djeca se šale, Narodna nošnja Bilogore...

Nastupala je u brojnim emisijama Hrvatskoga radija i televizije u kojima je prezentirala narodnu baštinu Bilogore. Gordana Matunci nastavnica je u mirovini, ali još je uvijek iznimno aktivna.
Tema o kojoj je gošća govorila učenicima Medicinske škole bile su jabuke. O jabukama se može govoriti s različitih aspekata te bi bilo teško pobrojati o čemu je sve Gordana Marta Matunci opsežno govorila. Učenici su imali prigodu čuti razne podatke iz mitologije i Biblije, o simbolici pentagrama koji je u središtu jabuke, o jabuci kao simbolu vjernosti, mladosti i zdravlja te o običajima Bilogore u kojima je jabuka imala važno mjesto. Jabuka je bila važna za zdravlje, ali i važan sastojak domaće kuhinje u kojoj su se često pripremale gibanice, pite i razne druge slastice poput suhih jabuka, ali i juve od jabka i sl.
Gošća je spomenula i pučke priče, pjesme te bilogorske napjeve, a na kraju je istaknula važnost čuvanja ovog blaga. Druženje je završeno pjesmom i plesom.
Tri jabuke, tri dunje....

Potraga za pričama


U knjižnici Medicinske škole Bjelovar održana je radionica pisanja priča. Voditeljica je bila Ivanka Ferenčić Martinčić, knjižničarka i književnica.

radionicaprica1Kada je riječ o pisanju, često se citira književnik Pavao Pavličić koji je rekao: Čovjek počinje pisati zato jer voli čitati pa želi vidjeti može li svoje iskustvo postaviti tako da ljudima bude zanimljivo onako kako su njemu zanimljive neke knjige. Jedan je to od razloga što je radionica pisanja priča održana u knjižnici Medicinske škole Bjelovar u petak 19. listopada 2018. Učenice je vještinama i tehnikama pisanog izražavanja poučavala Ivanka Ferenčić Martinčić, knjižničarka, ravnateljica Narodne knjižnice Virje. Ivanka je i književnica za djecu, a iza nje su dva objavljena romana i jedan roman u pripremi. Djela Matilda i vještičji mačak te Matilda i zagonetne žabe duhovito su pisane priče o zanimljivoj i neobičnoj djevojčici, vlasnici tajanstvenoga crnog mačka. U novom je romanu glavni lik dječak! Jedva čekamo da ga upoznamo!

U prostor školske knjižnice Ivanka je unijela čaroliju. Malim, ali posebnim predmetima iz svoje radne sobe u knjižnici je stvorila ugođaj piščeva kabineta. Svaki je predmet strpljivo iščekivao svoju priču. No prije toga valjalo je nešto reći o teorijskim temeljima pisanja. Voditeljica je učenice upoznala s nekim temeljnim tehnikama koje im mogu olakšati pisanje i pomoći im da poboljšanju svoje tekstove, a zatim su radile vježbe pisanja koristeći "writing prompts".
Odgovoreno je i na nekoliko ključnih pitanja. Što napraviti ako se pisanje pretvori u zastajkivanje, zamuckivanje i posrtanje? Što je ritam teksta? Kako pisati da priča teče glatko i mekano? Postoji li recept za pisanje priča? Postoje pravila, naravno, ali najvažnije je pravilo da pravila nema! Potrebna je samo inspiracija i kreativnost te puno rada!
Na kraju radionice Ivanka je zaključila: Nakon nekih radionica s djecom i mladima, nemaš osjećaj da si nešto radio ili dao, nego samo da si nešto doživio! Učenici su u svojoj evaluaciji ponavljali nekoliko riječi: opušteno, zabavno i korisno!

radionicapriča


Kategorije

Obavijesti
Sadržaj rubrike