NA VRH

KNJIŽNICA

Simbolika jabuke


U knjižnici Medicinske škole Bjelovar u srijedu, 24. listopada 2018. održano je predavanje Gordane Marte Matunci Simbolika jabuke. Bila je to jedna to od tema kojima se u knjižnici obilježava Mjesec hrvatske knjige čiji je ovogodišnji moto Baš baština!

jabukaI baš je stoga gošća Medicinske škole Bjelovar bila Gordana Marta Matunci, poznata bjelovarska kulturna djelatnica koja uvijek plijeni pozornost svojim znanjem i poznavanjem raznolikih tema. Za one koji možda ne znaju, Gordana Matunci se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture bilogorskoga zavičaja, a radove na tu temu objavljuje u novinama, časopisima, zbornicima i kalendarima. Autorica je brojnih knjiga od kojih su neke Bilogora u pjesmi i plesu, Ljubav je dar, Djeca se šale, Narodna nošnja Bilogore...

Nastupala je u brojnim emisijama Hrvatskoga radija i televizije u kojima je prezentirala narodnu baštinu Bilogore. Gordana Matunci nastavnica je u mirovini, ali još je uvijek iznimno aktivna.
Tema o kojoj je gošća govorila učenicima Medicinske škole bile su jabuke. O jabukama se može govoriti s različitih aspekata te bi bilo teško pobrojati o čemu je sve Gordana Marta Matunci opsežno govorila. Učenici su imali prigodu čuti razne podatke iz mitologije i Biblije, o simbolici pentagrama koji je u središtu jabuke, o jabuci kao simbolu vjernosti, mladosti i zdravlja te o običajima Bilogore u kojima je jabuka imala važno mjesto. Jabuka je bila važna za zdravlje, ali i važan sastojak domaće kuhinje u kojoj su se često pripremale gibanice, pite i razne druge slastice poput suhih jabuka, ali i juve od jabka i sl.
Gošća je spomenula i pučke priče, pjesme te bilogorske napjeve, a na kraju je istaknula važnost čuvanja ovog blaga. Druženje je završeno pjesmom i plesom.
Tri jabuke, tri dunje....


Kategorije

Obavijesti
Sadržaj rubrike