NA VRH


RASPORED ZVONJENJA
KORISNI LINKOVI
ZANIMLJIVOSTI

Nasilje u školi

Ispiši

Zlostavljanje u školi često se događa. Bilo da se zlostavljanje u školi događa vama, vašem djetetu, nekom poznatom. Evo kako možete pomoći da zadržite stvari pod kontrolom. Ovi savjeti i postupci su univerzalni i mogu se primjeniti i na zlostavljanje u drugim situacijama.

Znati što činiti kako biste pomogli nadzirati zlostavljanje u školi važno je ako ne želite da ono postane uobičajen dio školske kulture. Treba se uvijek zauzimati za sebe, otići od grubijana i reći odrasloj osobi ako je netko koga poznajete bio žrtva maltretiranja. Svi učenici trebali bi slijediti ove savjete, uvijek bez izuzetka, ako žele iskorijeniti zlostavljanje u školi.

Ignorirajte zlostavljače: Ako vas netko zlostavlja, pokušajte ignorirati to što govori. Ne gledajte ga. Mnogo puta, samo ignoriranje onoga što govori i radi može tu osobu odvratiti od daljnjeg maltretiranja. Zlostavljanje možda prestane.

Nemojte popustiti: Ako ignoriranje nije uspjelo, onda trebate zlostavljaču dati do znanja da ne odobravate njegovo ponašanje. Dobar način da se zauzmete za sebe je da ga gledate u oči, ostanete mirni i govorite čvrstim tonom. Kažite mu da prestane i da nije u redu da se tako ponaša prema vama ili vašim prijateljima. Mnogo puta, vaša nepopustljivost može učiniti da zlostavljač odustane.

Maknite se od njega: Nakon što ste mu rekli da prestane, jednostavno otiđite. Puno zlostavljača osjeti se moćnijim kada se drugi učenik upusti u verbalni ili fizički sukob s njima. Ako samo odete nakon što ste mu rekli da prestane, oduzeli ste mu tu moć i pokazali da odbijate upustiti se u bilo kakav sukob s njime. Pazite da odete na sigurno mjesto, bilo u učionicu, nastavnički kabinet ili ako ste vani u blizinu nekog odraslog.

Kažite odraslima: To je osnovni korak u kontroli zlostavljanja u školi. Ako vas ili nekog koga znate maltretiraju, pa bilo to i samo jednom, morate to reći odgovornoj osobi u školi. Nitko u školama ne bi trebao tolerirati nasilje. Što se više učenika zauzme za sebe i kaže što im se događa, škole mogu lakše rješavati taj problem. Nitko ne može pomoći ako ne zna, pa čak i ako se zlostavljanje ne događa vama. O tome treba odmah izvijestiti. Kada se vratite iz škole, odmah kažite svojim roditeljima što se dogodilo; izuzetno je važno da roditelji znaju za zlostavljanje u školi.