NA VRH

OGLASNA PLOČA
NAJAVE / INFORMACIJE

ŠKOLSKI BLOG

JESTE LI ZNALI DA…....

Ispiši

► Nokti narastu u prosjeku 4 centimetra godišnje. To je relativno malo, ali bijela zona u osnovi nokta ima mali kapacitet. Da bi se jedan nokat potpuno obnovio, potrebno je 3 do 6 mjeseci. Ukoliko u ishrani nedostaju vitamini, željezo ili kalcij, nokti su osjetljiviji i lakše se lome.

► U gornjem dijelu nosne šupljine nalazi se površina veličine 2 kvadratna centimetra. Na njoj se nalaze mirisne stanice koje mogu razlikovati 10 000 različitih mirisa.

► Površina jezika pokrivena je sa 3 000 papila (ukusnih kvržica) koje nam pomažu da razlikujemo ukuse. Jezik je, zapravo, prava karta ukusa. U njegovom korjenu nalaze se papile za gorak okus, na stranama jezika su papile za kiseli i slani okus, a na vrhu jezika – papile za sladak okus.

► Postoji tri para žljezda slinovnica. One svakoga dana izlučuju litru i pol sline (salive). Najviše se izluči prije jela kako bi se pokrenuli procesi sagorjevanja hrane. Tokom noći izlučivanje sline je minimalno. Na rad žljezda slinovnica također utječe i emocionalno stanje čovjeka – kada smo uplašeni ili pod stresom, izlučivanje sline gotovo prestaje. Uzimanjem limunovog soka, octa ili nečeg slatkog, izlučivanje sline se izrazito povećava.

► Za redovno vlaženje oka potrebno je 6 do 30 treptaja u minutu. Ti refleksi naših očnih kapaka omogućavaju da se tijekom čitavog dana stvara zaštitni film od suza koje proizvode male suzne žljezde. Zahvaljujući vlažnosti, naše oko se neometano pokreće u očnoj šupljini.

► Kada bi se sastavili svi elementi krvotoka u ljudskom tijelu (sve arterije, vene i kapilare) krvotok bi bio dugačak 100 000 kilometara.

► Srcu je potrebno samo 20 sekundi da krv vrati iz krvne mreže. Za vrijeme mirovanja srce otkuca u prosjeku 72 puta u minuti, što čini 4200 otkucaja u jednom satu. Srčana frekvencija može dostići i brzinu od 140 otkucaja u minuti da bi se u organizmu u posebno napornim situacijama osigurao maksimalan protok krvi.
► Osam litara zraka daje našim plućima potrebnu količinu kisika. Tijekom mirovanja, međutim, udišemo 16 puta po pola litra zraka u minuti. Ukoliko hodamo ili trčimo, potrošnja zraka se povećava, pa se broj i količina udisaja povećavaju do 60 litara zraka u minuti.

► Bubrezi dnevno filtriraju 200 000 litara tekučine iz koje se izdvaja samo 2 litra mokraće. Ona sadrži vodu, soli i otpadne produkte metabolizma.

► Djevojčice na rođenju imaju oko milijun jajnih stanica u jajnicima. Od tog broja oko tri četvrtine propada prije puberteta, tako da ih za period reprodukcije ostaje oko 300 000. Proces propadanja jajnih stanica se ubrzava nakon 35. godine kada se i smanjuje mogućnost začeća.

► U mililitru sjemene tekućine zdravih muškaraca nalazi se prosječno 120 milijuna muških spolnih stanica. Iako ih ima toliki broj, samo jedan spermatozoid biva iskorišten za stvaranja ploda u susretu sa jajnom stanicom.

► Naša koža ima površinu od 18 kvadratnih metara i prosječnu težinu od 2,5 do 4 kg. Svake godine sa površine kože otpadne 200 grama izumrlih stanica. Stare stanice zamenjuju se novim poslije 28 dana kako bi površina kože bila glatka. Tako je do 25. godine života svakog čovjeka, a od tada se ne obnavljaju sve stanice i koža počinje stariti.

► Pet milijuna dlaka raspoređeno je po čitavoj površini našeg tijela. Najgušća zona je kosa. Broj dlaka na glavi iznosi oko 100 000. Dnevno otpadne od 50 do 100 vlasi. Dlaka na bradi muškaraca je neusporedivo rjeđa. Ima ih u prosjeku 25 000. Kada se brada ne bi brijala, dosegla bi dužinu od 1 m.

► Na kvadratnom centimetru dlana nalazi se 600 znojnih žljezda, ali se taj dio tjela najmanje znoji. U stresnim situacijama dlanovi, međutim, postaju veoma vlažni. Ukupno u organizmu ima dva miliona znojnih žljezda i to najviše na preponama, pazuhu, rukama i stopalima koje proizvode litru znoja dnevno.