NA VRH

OGLASNA PLOČA
NAJAVE / INFORMACIJE

ŠKOLSKI BLOG

PROBLEMI SREDNJOŠKOLACA

Ispiši

Medicinska škola Bjelovar › skolski_blog › problemi-srednjoshkolaca

Srednja škola postaje sve teža, te nisu svi đaci u stanju pratiti zahtjeve koji se pred njih postavljaju,a ne završavanje srednje škole kasnije vodi do niza drugih životnih problema.

"Želim završiti školu, ali mi se ne da učiti. Maturant sam pa vjerujem da će mi progledati kroz prste. Jednostavno neću učiti, probat ću položiti maturu, pa što bude".

Izjavio je to jedan maturant koji je cijeli život imao problema s učenjem, te odlazak u školu doživljavao kao veliku muku.

- Srednja škola ima ključnu ulogu u obrazovanju jer mlade priprema ili za ulazak na tržište rada ili za nastavak školovanja i smatra prekretnicom u obrazovanju mladih.

Srednjoškolsko obrazovanje traje sve duže i postaje sve veći zahtjev što ga društvo postavlja pred mladu osobu, a neuspjeh u obrazovnom procesu - točnije ispadanje iz obrazovnoga sustava bez postignutoga srednjoškolskog obrazovanja - najslabiji je mogući obrazovni ishod u suvremenom društvu.

I do 1500 đaka po generaciji ne završi srednju školu

Prerano ispadanje iz školovanja rezultira usporenim i teškim ulaskom u svijet rada, sporijim socio-ekonomskim osamostaljivanjem, ali i brojnim socijalnim posljedicama - od niskog samopoštovanja, obiteljskih problema, siromaštva i socijalne isključenosti ili nedovoljne uključenost mladih u društvene procese.

U Hrvatskoj od pedesetak tisuća učenika pojedine generacije njih između 500 i 1500 nikada ne završi srednju školu, a točan broj mladih koji ispadaju iz sustava obrazovanja se ne zna.

- Stopa ranog ispadanja iz školovanja u većini europskih zemalja kreće se između 5 i 15% - što je oko šest milijuna mladih.